1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nemačka „sveta trojka“ prodala više vozila u novembru na globalnom nivou
Nemačka „sveta trojka“ prodala više vozila u novembru na globalnom nivou
0

Nemačka „sveta trojka“ prodala više vozila u novembru na globalnom nivou

269
0
Podelite sa prijateljima:

Dizel afere, trgovinske tenzije, polemika o klimatskim promenama… ništa to nije sprečilo nemačke proizvođače luksuznih vozila da ponovo, u novembru zabeleže rast prodaje na svetskom nivou.

Iako je tokom godine situacija povremeno bila poprilično “čupava”, ista se privodi kraju u velikom stilu, barem što se tiče Mercedes-Benza, BMW-a i Audija, baš tim redosledom. Sva tri proizvođača su izvestila javnost o nabubrelim brojkama koje reflektuju prodajne rezultate.

Mercedes-Benz je od početka godine do zaključno s poslednjim danom jedanaestog meseca plasirao 2,1 miliona četvorotočkaša, na koji način je zabeležio plus od 1,4%, objavio je Daimler. S druge strane, marketinška služba kompanije BMW navodi da je rast prodaje bio impresivniji od Švaba i da je izneo 2,4%. Ipak, taj uzlazni tempo nije bio dovoljan da se nadskoči Mercedes po broju prodatih jedinica, jer to znači da je BMW isporučio trunku manje vozila od dva miliona komada. Naravno, isti period je poređen.

Nalik trinaestom prasetu, tu se negde, s kraja uglavio i Audi koji se može pohvaliti jedanaestomesečnim isporukama od 1,7 miliona vozila, što je plod pozitivnog trenda prodaje koji se u numeričkim pokazateljima  iskazuje s +0,7%.

SUV modeli su baš traženi

Proizvođači su puno „vajde“ u novembru videli od, konačno ustreptalih rezultata prodaje u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama. Sve tri kompanije odlično prodaju primerke iz SUV segmenta.

Ako se posmatra samo mesec novembar, onda se može reći da je Audi zabeležio ubedljivo najveći rast s plasmanom od 163.350 četvorotočkaša u tom mesecu, a rast je iniciran time što je prethodna jesen bila kobna po Audi zbog kašnjenju u homologaciji vozila Volkswagen grupacije prema WLTP protokolu, a što je dovelo da dramatično niže prodaje. Zato je sada zabeležen plus od čak 23%.

Kao druga krajnost se javlja Mercedes-Benz koji je isporučio oko 30% više vozila u novembru od Audija. Ukupno je do kupaca dospelo 209.058 četvorotočkaša s trokrakom zvezdnom na haubi, što je 5% više nego lani. Razloga za zadovoljstvo u Damileru ima više nego dovoljno jer je ovo impresivan rast u odnosu na brojke koje su bile fantastične.

BMW se ovde drži negde po sredini, iako je s isporukom 194.690 bisera na četiri točka povećao prodaju za bezmalo tri procenta (2,9%). Ovde takođe poredimo rezultate prodaje s onim ostvarenim u novembru 2018. godine. Ipak, pozicija BMW-a na evropskom domaćem tržištu slabi, dok su druga dva brenda prijavala jačanje na toj teriroriji.

Uprkos rastu prodaje na snazi ostaju „programi štednje“

Iako ove brojke raduju analitičare, a o akcionarima i rukovodiocima kompanija iz oblasti automobilske industrije da i ne govorimo, sektor je i dalje „miljama“ daleko od zlatnog doba.

Sva tri nemačka proizvođača premijum automobila su najavila sprovođenje mera štednje, o čemu možete dosta saznati baš kod nas na portalu, a faktori koji su do toga doveli jesu brojni: dizel skandali uz uvođenje WLTP ciklusa, trgovinski konflikt na relacijama Amerika – Kina, i na liniji Amerika – Evropska unija, postepen otklon od motora s unutrašnjim sagorevanjem i prelazak na alternativne pogonske sklopove.

Pored toga, nije beznačajno pomenuti da (alternativne) marke Daimlera i BMW-a ne beleže dobre rezultate. Naime, Smart je u novembru pao sa ionako tužnog prošlogodišnjeg nivoa prodaje za dodatnih 14,4% dok je BMW prodao za 7% manje vozila marke Mini.

AutoRepublika

(269)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments