1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nemački mediji: Porsche i Audi apsolvirali dizel skandal, sada uključeni i u benzingejt
Nemački mediji: Porsche i Audi apsolvirali dizel skandal, sada uključeni i u benzingejt
6

Nemački mediji: Porsche i Audi apsolvirali dizel skandal, sada uključeni i u benzingejt

1.42K
6
Podelite sa prijateljima:

Marka koja posluje unutar Volkswagen grupacije, a koja je poznata po luksuznim sportskim automobilima Porsche AG, je pokrenula internu istragu povodom navodne manipulaticije izvršene na benzinskim motorima, preneo je nemački nedeljnik Bild am Sonntag.

Porsche je o slučaju već obavestio nemačko regulatorno telo KBA, kancelariju javnog tužilaštva u Štutgartu, kao i američke vlasti. U prijavi je izneta sumnja u eventualno izvršene nelegalne modifikacije hardverskih i softverskih komponenti na vozilima Porschea koja pokreću benzinski motori, a koje bi mogle eventualno da uslove ispravnost rada sistema za prečišćavanje izduvnih gasova i ostalih delova motora, navodi se u novinskom izveštaju pomenute redakcije.

“Porsche redovno i na stalnim osnovama vrši kontrolu svih tehničkih i regulatorinih aspekata svojih vozila,“ naveo je portparol kompanije. “Kao rezultat primene procedura koje podrazumevaju pobrojane interne kontrole, Porsche je identifikovao određene probleme, i postupajući odgovorno i proaktivno, o tome odmah obavestio nadležne organe.”

Glasnogovornik nemačke marke je kazao da se problemi odnose na vozila razvijena pre više godina, dodajući da nema indikacija koje bi prst sumnje okrenule u smeru vozila aktuelne generacije. Proizvođač navodi da je raspoloživ regulatornim telima u punoj meri, kao pomoć u rasvetljavanju činjeničnog stanja, dodaje portparol Porschea.

Bild am Sonntag se nije pozvao na izvor informacija, ali je naveo da su sporni motori s proizvodnih traka sišli negde između 2008. i 2013. godine. Na popisu problematičnih vozila se nažalost nalaze i Panamera i 911.

Redakcija uglednog germanskog nedeljnika piše o tome da su predmet interesovanja državnih organa, ne samo ono što zaposleni imaju da kažu, već i zapisnici s internih sastanaka, kao i stotine i hiljade elektronskih pisama koja su cirkulisala unutar grupacije. Dodaje se da je i KBA pokrenuo zvaničnu istragu.

Pored Porschea, nemački mediji su tokom prethodne nedelje objavljivali naslove slične sadržine i u člancima o još jednoj luksuznoj nemačkoj marki. Radi se o Audiju.

Nažalost, umetnost šibicarenja je izgleda duboko usađena u genetski kod ove poslovne grupacije. Jedino što raduje u ovom tužnom „perpetum mobile“ slučaju, jeste činjenica da se probudila „naknadna savest“ i da su „interne kontrole profunkcionisale“.

AutoRepublika

(1421)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rade

Ta famozna 2008. godina… 🙂

hercegovac

Шта је ово са Њемцима, кунемо се у њихове савршене аутомобиле, а они нам се одуже тако што се насмију цијелој планети својом преварном игром…….има ли код њих ико иоле пословно моралан и коректан у аутоиндустрији?

Djordje Pesic

Znate sta meni bode oci u svemu ovome: Sta god da se desi oko tih benzin i dizel skandala, nemacke firme obavestavaju americke vlasti. Pa majku mu, jer su te firme nemacke ili americke? Ko je tu gazda?

D_C

Vrlo prosto – najvece su kazne u Americi pa je bolje obavestiti sam i nagoditi se, nego placati kazne.

Pufke

Sve mislim da one rdjave američke kante ne zagadjuju

Tile

tako je, bilo je toga i slicnih stvari vazda, raznih zajeba razne vrste, ali cini se da ovakve vesti posebno raduju odredjenu grupu ljudi, tj.ako je usmereno protiv predmetnog, nije mi jasno sto su se toliko urotili