1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Renault se povukao iz partnerstva s Dongfengom…
Renault se povukao iz partnerstva s Dongfengom…
0

Renault se povukao iz partnerstva s Dongfengom…

366
0
Podelite sa prijateljima:

…ali ostaje u šemi s kompanijama Brilliance i Jiangling

Francuski proizvođač automobila Renault se povlači iz kompanije – zajedničkog poduhvata nastalog s Dongfengom koji na sličan, inače takođe neuspešan način, sarađuje i sa rivalskom PSA grupom. Akcije koje Renault poseduje u zajedničkoj kompaniji biće prodate kineskoj strani koja neće nastaviti s proizvodnjom modela kreiranih od strane francuske kompanije, izjavili su čelnici Dongfenga ranije danas.

Pad prodaje vozila na najvećem svetskom automobilskom tržištu samo je dodatno povećao pritisak na manje proizvođače. Tako je zajednički poduhvat o kome govorimo u ovoj vesti, sa sedištem u Vuhanu, plasirao samo 18.600 automobila prošle godine, što je malo i sa aspekta kapaciteta fabrike (110.000 jedinica godišnje), a posebno s aspekta potencijala kineskog tržišta generalno. Akumulirani gubitak je dosegao cifru od oko 200 miliona evra.

Sve ovo ne znači da će se Renault u potpunosti povući s tržišta Kine. Naprotiv, Francuzi izjavljuju da će svo interesovanje preusmeriti na proizvodnju lakih komercijalnih vozila koja je organizovana s partnerskom firmom Brilliance. Ovaj zajednički poduhvat ima zacrtanu premijeru pet novih modela do 2023. godine i planira izvoz vozila.

Još je jedan fokus za francuski konglomerat u Kini. To je ortakluk u proizvodnji električnih četvorotočkaša s lokalnom figurom – entitetom Jiangling.

To što se povlači iz formalnog partnerstva s Dongfengom ne znači da Renault ne želi da nastavi saradnju u oblasti razvoja vozila, pa tako radi sa zajedničkim ortakom, kompanijom Nissan, na razvoju motora naredne generacije

„Usmerićemo nažu pažnju na električna i laka komercijalna vozila, što su dva glavna izvora čistijeg transporta u budućnosti. U tom smislu, produbićemo naše veze s Nissanom i učiniti ih efikasnijim,“ rekao je prvi čovek Renaulta za Kinu, Fransoa Provos.

Dongfeng, uz puno muka i gubitaka, kao što smo rekli, proizvodi automobile za lokalno tržište i s PSA grupacijom. Kineska firma koju kontroliše država, donedavno je posedovala 12% akcija vlasnika Peugeota. Te akcije je stekla 2014. godine, a otuđila je polovinu u kontekstu lakšeg spajanja galske s italo-američkom korporacijom (FCA).

Dozvolite da vam za kraj, najtoplije preporučimo članak o najvažnijim proizvođačima automobila iz Kine, koji smo vam predstavili pre izvesnog vremena. Odličan je i na prvo, ali i na ponovljeno čitanje.

AutoRepublika

(366)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments