1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nissan se očigledno oseća „zarobljenim“ u Evropi
Nissan se očigledno oseća „zarobljenim“ u Evropi
0

Nissan se očigledno oseća „zarobljenim“ u Evropi

263
0
Podelite sa prijateljima:

Nissanovo svrgavanje Karlosa Gona zbog navodnih finansijskih malverzacija se mahom od strane analitičara interpretira kao potez japanske kompanije da spreči spajanje sa manjim Renaultom, koji drži kontrolni udeo.

Kakvi god da su Nissanovi planovi kada je alijansa u pitanju, jedno je potpuno jasno, a to je da se u Evropi drugi japanski proizvođač po veličini jednostavno ne oseća prijatno trenutno. Nissan je ostvario gubitak od 95 miliona evra u poslednjem kvartalu u evropskom regionu, uključujući i Rusiju, što je mnogo više u odnosu na isti period prošle godine (19 miliona evra).

U poslednjem finansijskom izveštaju, Nissan nije pružio istinski uvid u evropske gubitke, rekavši samo da se bori sa „strogom ekološkom regulativom“ u ovom regionu. To se naravno odnosi na prebacivanje na novu WLTP proceduru, koja je donela velike muke većini proizvođača u EU.

Nissan je morao da ukine stotine radnih mesta u ključnoj fabrici u Sanderlendu, jer se prebacio na nove pogonske sklopove. Japanci nisu želeli direktno da komentarišu o kojim brojkama se radi, ali spomenute promene su vezane za remontovanje fabrike  radi usvajanja nove palete motora.

Činjenica da će Sanderlend uskoro biti van Evropske unije, jer se Ujedinjeno Kraljevstvo priprema za izlazak iz ovog trgovinskog bloka, predstavlja veliku glavobolju. Oko 80 odsto proizvoda iz fabrike u Sanderlendu se šalje u kontinentalnu Evropu.

Nissanova evropska prodaja pada kako gama stari. Prodajni rezultati u EU i tržištima EFTA-e su bili slabiji za 11 odsto (439.288) tokom oktobra, kažu podaciji industrijske asocijacije ACEA. Tržišni udeo Nissana je pao na 3,3 odsto sa 3,7 odsto.

Kašnjenja u uvođenju Qashqaija sa novim 1,3-litarskim turbo benzincem u ponudu su u velikoj meri kriva za tekući trend, ali isto tako i pad popularnosti vremešnog Jukea, koji je drugi model po popularnosti. Zamena za ovaj ključni model u segmentu kojem je Nissan pomogao da se definiše 2010. godine, trebalo je da stupi na scenu ove godine, ali je i to odloženo.

U međuvremenu, Nissan ne prolazi dobro sa hedžbek modelima. Ranije u toku ove godine je ukinut Pulsar nakon slabe potražnje. Naime, Nissanov pulen nije uspeo da dostigne ni polovinu predviđene prodaje od kada je lansiran 2014. godine. Ranije je sa tržišta povučen Note, takođe zbog slabe potražnje za malim monovolumenima. Čak i novi električni Leaf, koji je svetla tačka što se prodaje u Evropi tiče, verovatno ne donosi profit.

Dodatnu glavobolju za Nissan stvara odsustvo želje kupaca za premijum proizvodima sa Infinitijevim bedžom u većini evropskih tržišta, gde dominiraju BMW, Mercedes i Audi. U Rusiji, niskobudžetni Datsun, takođe nije uspeo da osvoji srca kupaca u nekoj većoj meri.

Novi Juke bi verovatno momentalno ubrizgao dozu željene energije u Nissanovu prodaju, kao i ekipa hibrida, posebno u vreme kada se dizeli masovno odbacuju na Starom kontinentu. Nissan nastoji da uvede u Evropu svoju ePower hibridnu tehnologiju, nakon što je predstavljena u Japanu.

Nissan se dobro kotirao u Evropi otkada se transformisao od autsajderske marke do inovativnog brenda 2007., kada je lansirana prva generacija Qashqaija, koja je praktično inicirala okretanje tržišta ka krosoverima.

Ono što je takođe jasno je da su se promenile stvari u okviru alijanse i da Japanci nisu zadovoljni postojećim stanjem. „Kolonijalna“ filozofija u kojoj su Francuzi uživali gotovo dve decenije se polako privodi kraju, a šta će se iz svega izroditi, svedočićemo uskoro.

AutoRepublika

 

(263)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments