1. Home
  2. Vesti
  3. Italijanska carina zaplenila Rolls-Royce Phantom zbog odranog pogrešnog krokodila
Italijanska carina zaplenila Rolls-Royce Phantom zbog odranog pogrešnog krokodila
1

Italijanska carina zaplenila Rolls-Royce Phantom zbog odranog pogrešnog krokodila

25.33K
1
Podelite sa prijateljima:

Italijanske carinske vlasti su zaplenile ultra luksuzni primerak modela Rolls Royce Phantom, nakon što su ustanovili da su izvesni delovi enterijera prestižnog vozila obloženi kožom ugrožene vrste krokodila, izvestio je portal LuxuryLaunches. Ovo je svakako nešto što nećete pronaći u zvaničnoj kompanijskoj brošuri.

Ničeg neobičnog nema u tome što kupci automobila često koriste usluge specijalizovanih firmi koje pristupaju dodatnoj personalizaciji vozila, posebno kada je u pitanju duboko iracionalna, odnosno emocionalna odluka o kupovini veoma prestižnog automobila. Tada jednostavno nebo postaje granica vlasnicima takvih vozila, a sve u želji da njihov lični primerak bude apsolutno jedinstven.

Ako poverujemo glasinama koje se šire globalnom mrežom, reći ćemo da je konkretan primerak modela Rolls-Royce Phantom sa sedištima presvučenim kožom zaštićene vrste krokodila uvezen u Italiju iz Rusije, gde je trebalo da bude prodat u izložbeno-prodajnom salonu koji nudi egzotične automobile a izgrađen je u Rimu. Međutim, to nije moglo da prođe pored italijanskih carinika.

Ovo svakako nije prvi put da neko super egzotično vozilo, poput pominjanog Rolls-Roycea Phantoma bude ukrašeno retkim i teško dostupnim materijalima. Ipak, ovo je verovatno prvi slučaj koji je postao poznat u globalnim razmerama, a koji uključuje povredu zakona o zaštiti određenih životinjskih vrsta.

Kako se još navodi u izveštajima svetskih medija, enterijer konfiskovanog vozila poseduje i površine obložene kožom Hermès, kao i havajskim drvetom koa, što se može videti na centralnom grebenu. Međutim, iako retki i skupoceni, ovi materijali su legalni za upotrebu. Kako bilo, vlasnik ovog primerka Rolls-Roycea će se verovatno suočiti s obavezom plaćanja velikog kaznenog iznosa, a sigurno je da će biti prinuđen i da ukloni „spornu“ kožu iz enterijera.

Krokodili su pobrojani na listi zaštićenih životinjskih vrsta u dokumentu zvanom Vašingtonska konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama, kao i o divljim životinjama i biljkama (Washington Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – CITES).

Ipak, treba reći da je moguće da pod izvesnim okolnostima, neki predmeti budu legalno izrađivani od kože krokodila ili aligatora, ali je u takvim slučajevima mandatorno prisustvo sertifikata koji bi izdao pomenuti CITES. S takvim uverenjem, legalna je upotreba ove kože u 160 država na svetu, onih koje su potpisale konvenciju.

AutoRepublika

(25331)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Da, Rusija je poznata po izuzetnoj količini krokodila u rijekama Sibira…🐊