1. Home
  2. Vesti
  3. Minhen pokušava da protera dizelaše
Minhen pokušava da protera dizelaše

Minhen pokušava da protera dizelaše

456
7
Podelite sa prijateljima:

Podsticanje promene u mobilnosti zabranama određenih automobila nije najbolji način da se postigne cilj koji je Evropa postavila za sredinu naredne decenije. Gradsko veće Minhena sprovelo je više nego kontroverznu meru prošle jeseni, kada je detektovan visok nivo azotnih oksida (NOx). Rešenje: zabrana saobraćaja starijim automobilima.

Ta mera, u početku, nije trebalo da utiče ni na stanovnike pojedinih delova nemačkog grada, ni na radnike ili one koji moraju da idu u medicinske centre. Ova mera je sprovedena prošlog oktobra, a već ima toliki odjek da se i sama gradska vlast suočava sa velikom tužbom.

Za samo nekoliko meseci nije se moglo utvrditi da li je zabrana prometa modela sa normom Euro 4 bila dovoljna da smanji azotne okside, pa je u planu sledeća faza koja će uticati na hiljade dizelaša između 2011. i 2015. godine.

Naime, u planu je da od oktobra 2023., ako se nivoi NOx u vazduhu ne smanje, zabrana biti proširena na dizelaše sa standardom Euro 5. A ako i dalje budu visoke vrednosti, postoji treća faza zakazana za april 2024. sa posledičnim zatvaranjem grada za Euro 6 dizele.

Ukratko, moći će da saobraćaju skoro samo hibridna, hibridna plug-in i električna vozila, pored najsavremenijih modela za koje je već odobreno da budu u skladu sa budućim standardom Euro 7 koji će stupiti na snagu nakon sredine decenije, oko 2026. godine.

Odluka lokalne samouprave bavarske prestonice zasnovana je na prekoračenju granice koju je nametnula Evropska Unija o kvalitetu vazduha, a koja ne može da pređe 40 mikrograma NOx po kubnom metru vazduha, izmerenih na različitim mestima u gradu.

Glavna udruženja vozača već su podnela nekoliko tužbi Minhenskom sudu, koje su primljene na obradu i u kojima se ogleda da su u poslednjem kvartalu 2022. godine vrednosti znatno snižene, poboljšane i do 50 odsto poslednjih godina.

Ovu meru smatraju nesrazmernom. Vozni parkovi se ne mogu potpuno obnoviti vozilima sa niskom ili „nultom“ emisijom za kratko vreme, pa udruženjima nije jasno zašto se mera odnosi isključivo na dizel vozila, a ne na druga vozila koja takođe generišu veliku emisiju azotnih oksida.

Berlin je takođe primenio ovu meru, ali je morao da odustane i ukine zabranu, dok Hamburg ne zabranjuje cirkulaciju u celini izvan centralnog prstena u kojem kažnjava cirkulaciju.

AutoRepublika

(456)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa ti kupi danas dizela u situaciji kada ti preko noci na vlast može doći neki ekološki zgubidan i to tvoje vozilo odmah pretvoriti u nekretninu.

BB

A u mačku piterinu… Sad će rusi morati nabavljati električne tenkove… 😜😂🤣😂

Renault Terminator

Da jbt,kako će sada sa tenkovskim V12 motorima u Berlin🤣..

kikiriki

Necemo ici u Minken
NIje kraj sveta
Sad ce im Rusi baciti jednu „ekolosku“ negde u EU
Da im malo prociste vazduh

Srđan

Postavlja se zanimljivo pitanje. Ako je na ulicama danas više automobila sa Euro 5, 6… normama, kako je zagađenje veće u odnosu na pre 20ak godina kad su se vozili automobili sa Euro 1, 2, 3 normama?

Matija

Nije vece, na protiv opada. Ali zeleni nisu zadovoljni rezultatom, njihov vrhunski cilj je ubiti auto!

Matija

Vise puta sam gledao kartu Minhena i ustanovio gde je njihov problem: nekoliko lokalnih veoma prometnih puteva prolazi kroz centar Minhena. Pre oko 15 godina, dok nije bilo obilaznice, jedan od najprometnijih autoputeva u Nemackoj, A8, prolazio je kroz Minhen. Potrebna im je komletna kruzna obilaznica i zabrana prolaza kroz centar. Ovo je slucaj sa mnogim nemackim gradovima – njihove saobracajnice gradjenesu po principima iz ranog srednjeg veka a neke poticu jos iz rimskog doba! Tadasnji princip je bio „svi putevi vode u centar grada“. Kroz centar Stutgarta prolaze tri veoma frekventna regonalna puta, sa po 4 do 6 traka,… Pročitaj više »