1. Home
  2. Video
  3. Koja država je imala najveću proizvodnju automobila u poslednjih 70 godina? (VIDEO)
Koja država je imala najveću proizvodnju automobila u poslednjih 70 godina? (VIDEO)
0

Koja država je imala najveću proizvodnju automobila u poslednjih 70 godina? (VIDEO)

2.69K
0
Podelite sa prijateljima:

Kina je prošle godine još jednom završila kao najveći proizvođač automobila na svetu. U najmnogoljudnijoj svetskoj državi, fabričke trake je napustilo čak 27.290.302 vozila, što je za preko 2,5 puta viša cifra u poređenju sa najbližim pratiocem. U spomenutu brojku spadaju putnička vozila, zatim laka komercijalna vozila, autobusi svih dimenzija, kamioni i na kraju rekreaciona vozila poput kampera. Potrebno je takođe reći da takva cifra ne oslikava samo domaće proizvođače već sve one koji imaju fabriku u Kini.

Da li ste se ikada pitali kako se trend proizvodnje vozila kretao u poslednjih 70 godina? Da iskren budem, nisam ni ja, ali se stranica „Data is Beautiful Stats“ na „Youtube“ kanalu potrudila da nam lepo naslika kako se statistika menjala svake godine.


Dok sam video materijal govori više nego bilo koje reči, spomenućemo par zanimljivosti. Sjedinjene Američke Države su bile jedna od retkih sila koja nije završila rasturena, to jest kao razorena u Drugom svetskom ratu, a to se odrazilo i na automobilsku industriju. Posle dugo godina Velike depresije, a zatim i rata, „Jenkiji“ su požurili da kupe sve šta je novo i moderno, pa su 1950. godine potrošili novac na preko osam miliona vozila.

Spomenuta cifra je bila viša nego narednih devet konkurenata zajedno, a ovo je inače jedini period kada je i Velika Britanija bila u vrhu. U navedeno vreme, proizvodnja generalno je bila toliko mala da se i istočna Nemačka probila u „top 10“ iako je spomenute godine proizvela samo 8.243 vozila.

Do sredine pedesetih godina prošlog veka, nekada razrušena (zapadna) Nemačka izbija na drugo mesto, ali nagli rast Japana nekoliko godina kasnije šalje državu „izlazećeg Sunca“ na vicešampionsku poziciju. Dok su američki brojevi uglavnom ostali isti, proizvodnja u Japanu je eksplodirala, posebno tokom sedamdesetih godina, a sve zahvaljujući proverenom kvalitetu i jeftinom radnom snagom.

Tokom 1976. godine, ova mala azijska država je po prvi put izbila na lidersko mesto, a nešto kasnije i Sovjetski Savez uspeva da se probije u „top 5“ zahvaljujući planskoj ekonomiji gde zapadni automobili uglavnom nisu bili dozvoljeni za kupovinu.

Do sredine devedesetih godina „Jenkiji“ se vraćaju na prvo mesto, a veliki napredak beleže Kanada, Južna Koreja i Brazil. Kina je prvi put ušla u „top 10“ tek 1998. godine, a bilo je potrebno manje od jedne decenije početkom 21. veka da stigne do liderske pozicije. U istom periodu je eksplodirala proizvodnja i u Indiji i Meksiku.

Uživajte u video klipu.

AutoRepublika

(2690)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments