1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Američka savezna država Mičigen gradi puteve za samovozeće automobile
Američka savezna država Mičigen gradi puteve za samovozeće automobile

Američka savezna država Mičigen gradi puteve za samovozeće automobile

226
0
Podelite sa prijateljima:

Mnoge američke savezne države su odavno dopustile testiranje samovozećih automobila, uz jedan veoma bitan uslov. Naime, na vozačkom mestu se i dalje mora nalaziti osoba koja će reagovati u slučaju da tehnologija zakaže. Takvi pokušaji nisu uvek bili obećavajući, pošto bi kamere zabeležile osobe kako se igraju na mobilnom telefonu dok automobil sam vozi, pa samim tim i nemaju dovoljno vremena da reaguju, čak i ako postoji potreba za tim. To smo mogli da vidimo pre nekoliko godina kada je Uberov samovozeći Volvo XC90 umrtio biciklistu u Arizoni, o čemu smo detaljno pisali.


Neki eksperti će reći da bi samovozeći automobili ustvari funkcionisali bez greške, kada bi sva vozila na putevima bila takva pošto bi mogla da „komuniciraju“ između sebe. Naravno, svet tako ne funkcioniše, pa postoje razni napori da se nađe zlatna sredina za sva vozila na dva, četiri ili više točkova.

Ali, odeljenje za ekonomsko planiranje u saveznoj državi Amerike, to jest u Mičigenu veruje da je idealno rešenje podeliti automobile tako što će oni samovozeći imati posebnu traku na autoputevima. Shodno tome je i kontaktirana firma Cavnue, koja posluje unutar velike Goodle korporacije. Zahtev se odnosio na potrebu da istraži da li je takav plan ostvarljiv.

Cavnue već sarađuje sa mnogobrojnim gigantima kao što su Ford, General Motors, BMW, Toyota i Honda, kao i sa kompanijama za samovozeći prevoz poput entiteta Argo AI i Waymo, pa će u zajedničkoj saradnji analizirati da li bi bilo isplativo napraviti posebnu traku na autoputu pod imenom I94. Konkretno, reč je o ruti dugačkoj 65 kilometara, onoj između gradova Detroit i En Arbor.


Naravno, posao je dosta komplikovaniji od samog dodavanje još jedne trake na već postojećem autoputu. Da bi samovozeći automobili „komunicirali“ između sebe, a država kontrolisala tu konverzaciju, biće potrebno mnogo senzora ispod i iznad puteva. Takođe, pričamo o saveznoj državi sa izuzetno hladnim zimama i visokom stopom snežnih padavina i leda, pa bi senzori morali da funkcionišu u svim vremenskim uslovima. Sama tehnologija već postoji u vidu mobilnih telefona, ali još uvek niko je nije testirao u velikoj meri na automobilima kao što to sada Mičigen planira.

Izgradnja puteva bi trebalo da startuje u naredna 24 meseca, a takav vremenski period bi mogao da bude dovoljan da se sve boljke otklone. Posle će naravno uslediti testiranje i samih automobila pre nego što zvanično budu pušteni u saobraćaj, pa ukoliko ceo projekat bude uspešan možemo očekivati i od ostalih lokacija, odnosno saveznih država Amerike, da prate sličan potez.

AutoRepublika

(226)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments