1. Home
  2. Vesti
  3. Uberov softver (verovatno) kriv za smrt (VIDEO)
Uberov softver (verovatno) kriv za smrt (VIDEO)
0

Uberov softver (verovatno) kriv za smrt (VIDEO)

324
0
Podelite sa prijateljima:

Uberov samovozeći Volvo XC90 je usmrtio Ilejn Herzbreg 18. marta, 2018. godine u američkoj saveznoj državi Arizoni, a 49-godišnja žrtva je na taj način postala prva osoba koju je usmrtio samovozeći automobil.

Od tada kruže razne priče o krivcu, pa dok jednu smatraju da je Herzberg sama kriva za svoju smrt, pošto je prelazila izvan pešačkog prelaza, drugi ipak krive sam automobil čiji je softver morao da prepozna osobu čak i u mraku.

Uber i američki National Transportation Safety Board (NTSB) su otvorili istragu, i iako je ona još uvek u toku, prve informacije kažu da je softver ipak glavni krivac. Prema ranim istraživanjima, inženjeri su u stanju da podese softverov nivo opreznosti kada je na putu. Ukoliko inženjer želi da softver bude veoma oprezan u prepoznavanju objekata i osoba, automobil će se često zaustavljati čak i za najmanje sitnice, kao recimo zbog papirne kese ili limenke na putu. Tokom kobne večeri Uber je podesio sistem na niži nivo bezbednosti pa softver nije bio u stanju da dovoljno brzo prepozna Herzbergovu i zaustavi se na vreme.

Uber nije želeo da potvrdi ili demantuje ovu informaciju i samo kaže da još uvek radi sa NTSB sa ciljem da razvije sigurniji softver. Incident se dogodio u vreme kada mnogi protestuju u vezi sa testiranjem autonomnih automobila u javnom saobraćaju, a u većini slučajeva u kolima se nalaze dve osobe sa ciljem da reaguju ukoliko softver zakaže. Za volanom XC90 se nalazila samo jedna osoba koja nije gledala na put u momentu incidenta.

Postoji i ona druga strana priče koja kaže da je softver programiran prema zakonima Arizone i da je Herzbergova sama kriva za svoju smrt. U Arizoni ukoliko pešak korača izvan pešačkog prelaza onda je dužan da propusti automobile na ulici, a kako Herzbergova to nije uradila, Volvo je nastavio da se kreće prema propisanom zakonu.

U svakom slučaju, guverner Arizone Dag Dajsi je suspendovao daljna testiranja samovozećih automobila, a Uber očekuju i milionske tužbe od familije žrtve.

(324)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments