1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai i30 ostao bez dizela u ponudi
Hyundai i30 ostao bez dizela u ponudi
3

Hyundai i30 ostao bez dizela u ponudi

1.61K
3
Podelite sa prijateljima:

Proizvodnja dizel verzija popularnog korejskog kompakta s oznakom Hyundai i30, koji se za potrebe plasmana na Starom kontinentu sklapa u češkom mestu Nošovice, završena je u trećem tromesečju prošle godine. Azijska marka je potez opravdala izostankom tražnje za ovakvim izvođenjem modela i30, odnosno opadajućim entuzijazmom među kupcima u pogledu eventualnog posedovanja istog.

Inače, ovog februara se navršava dve godine otkako je aktuelna generacija kompakta s oznakom Hyundai i30 debitovala pred kupcima. Vozilo koje silazi s traka fabrike izgrađene u mestu Nošovice se kupcima nudi u tri izdanja, i to kao hečbek, karavan i liftbek. Pored toga što je model podmlađen po pitanju stila, tokom procesa restilizacije je došlo i do hibridne revoluciju kod pogonskih sklopova.

Tom prilikom se odomaći laki (lažni) hibrid koji funkcioniše na naponu od 48 volti i koji je postao dostupan kao podrška uz turbobenzinske motore s unutrašnjim sagorevanjem označene sa 1.0 T-GDI i 1.5 T-GDI. Pored njih, zaživeo je i uz pogonski sklop Hyundaija prepoznatljiv po nalepnici na poklopcu prtljažnika na kojoj piše CRDi. Kako bilo, toga više neće biti, jer kako rekosmo, dizel motori više neće pokretati ovaj azijski automobil.

Da je nemoguće dalja kupovina dizel kompakta iz Hyundaija potvrđuju i cenovnici na internet sajtu češke ispostave ove marke, u kojima je vidno izostajanje dizel varijateta. Iako je tokom prethodnih godina, usled sve intenzivnijeg „zatezanja“ ekološke regulative, dolazilo do privremenih obustava ponude pojedinih pogonskih sklopova, ova najsvežija promena će verovanto biti trajna jer se beležio stalan pad tražnje za dizelom.

“Dizel motori su uklonjeni iz kataloga ponude modela i30, što smo uradili zbog pada tražnje za dizelima u C segmentu. Ne očekujemo da ga vratimo u ponudu, barem ne u doglednoj budućnosti. Dizel motori nisu ukinuti samo u Češkoj, već ih neće biti nigde drugde pod haubom kompakta i30, jer je njihova proizvodnja u potpunosti obustavljena,“ kazao je David Pavlíček, portparol češke ispostave kompanije Hyundai. Model i30 će biti nuđen s benzinskim, uglavnom turbo motorima, kao i atmosferskom verzijom s indeksom CVVT.

To što Hyundai priča je u neku ruku čudno. Sestrinski, to jest vazalski brend Kia, nastavlja da nudi Ceed u formi „naftarice“, dok je dizel moguće kupiti i pod haubom modela Peugeot 308 ili Opel Astra. Isto važi i za Golf osme generacije, dok je zanimljivo da je polovina prošle godine isporučenih Škoda Octavija bila pogonjena dizel motorom.

AutoRepublika

Izvor: Autorevue.cz

(1611)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Tužna vest.

peki

Sarena laza! Peugeot 308 predvida cak 25 % ukupne prodaje s 1.5 BlueHDi/130, dok je Renault vratio u katalog Clio 1.5 BluedCi/100, koji tenutno vozim. Potraznja dakle postoji, no svaki proizvodac se adaptira normama i mogucnosti da svoj dizel blok ucini cistiji, sve u zavisnosti od ponude ostalih pogonskih jedinica…

BB

A šta pričaju za Berlingo?