1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Poslednji Škodin kupe Tudor
Zanimljivost dana: Poslednji Škodin kupe Tudor

Zanimljivost dana: Poslednji Škodin kupe Tudor

7.66K
3
Podelite sa prijateljima:

U svojoj bogatoj istoriji, Škoda je imala više nego dovoljan broj kupe vozila. Čak i tokom komunističkog doba, gde je vladala planska ekonomija, kompanija iz Češke Republike je tokom dugog vremena pružala kupe verzije mnogih automobila, koje su imale solidnu popularnost, a o ovome ste mogli ranije da čitate u jednom od izdanja zanimljivosti dana.

Od kada je Volkswagen preuzeo vlasništvo nad Škodom, što se zbilo 1994. godine, i preporodio njenu ponudu, češki proizvođač nije imao u ponudi niti jedan kupe automobil, ali to ne znači da nisu postojali značajniji pokušaju. Najpoznatiji od njih se desio 2002. godine kada je svetlost dana ugledao prototip model pod imenom Tudor, i delovao je kao da je spreman za serijsku proizvodnju. Godinu dana ranije Škoda je debitovala s prvom generacijom modela Superb, a Tudor je delio platformu i većinu dizajnerskih linija, naravno sa izuzetkom zadnjih vrata. Dobio je ime po Škodi 1101 Tudor iz 1948. godine.

U spomenutom periodu, kompanija je pružala samo tri modela (Fabia, Octavia i spomenuti Superb), pa je dobila odobrenje da razvije i dodatne prototip modele za razmatranje eventualnog uvođenja u serijsku proizvodnju. Debitovali su neki zaista specijalni primerci kao što su Fabia pikap kamionet, Octavia kabriolet i Superb karavan.

Ovaj poslednji će kasnije ući u serijsku proizvodnju, ali tek u drugoj generaciji. I onda, na Salonu automobila u Ženevi 2002. godine, je stigao i spomenuti Tudor za koga se postarao dizajner Zdenjek Cibulka.

On je koristio većinski broj linija sa Superba, ali sa drugačijim zadnjim svetlima i nešto luksuznijim enterijerom. Cibulka će kasnije reći da je dizajnirao i drugačiji prednji deo, ali da je odluka pala da više liči na onaj sa Superba da bi se nagovestivla serijska proizvodnja. Tudor je pružao i nekoliko ekrana u enterijeru, čime je definitivno bio ispred svog vremena, i nagovestio ono šta će publika da vidi tek godinama kasnije.

Ispod haube se krio poznati 2,8-litarski dizel agregat sa šest cilindara. Razvijao je 193 „konja“, a snaga se prenosila na prednje točkove preko petostepenog manuelnog menjača.

Nakon Ženeve, automobil je pozajmljen salonu u Indiji, gde je čak i ukraden, a kasnije je pronađen u hangaru u blizini železničke stanice. Danas se nalazi u zvaničnom Škodinom muzeju u gradu Mlada Boleslava.

Nažalost, Tudor nikada nije ugledao serijsku proizvodnju nakon što je Volkswagen zaključio da se finansijski ne isplati i da tržište Evrope više voli heč modele s troje vrata nego vozila s konfiguracijuom kupea.

Zoran Tomasović

(7657)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

Mislim da je u pitanju ipak bio atmosferski benzinac V6.

Lep auto, kada se pojavio podsetio me je na W124 kupe, naravno ne dizajnom vec onim sto predstavlja.

Yankee

Davno sam napisao pricu, moguce je da sam pogresio. Hvala na ispravci.

Don

Škoda pa tudor. Igor Tudor 🙂 Ode Tudor….al u Juventus:+) nek samo ide, ono nije bilo za gledat..i ova dva živca što su mi ostala , da je ostao na klupi, bih izgubio.