1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Zaboravljeni Jaguar XJ41 iz 1986. godine
Zanimljivost dana: Zaboravljeni Jaguar XJ41 iz 1986. godine

Zanimljivost dana: Zaboravljeni Jaguar XJ41 iz 1986. godine

391
2
Podelite sa prijateljima:

Slavni britanski dizajner Jan Kalum se penzionisao prošle godine, posle više od 20 godina provedenih u Jaguaru. Iza sebe je ostavio dugu tradiciju koju teško da će njegov naslednik uspeti da nadmaši, a tokom jednog intervjua je rekao da mu je najviše značio prototip Jaguar XJ41 iz 1986. godine. Iako ga Kalum nije dizajnirao, on je dobio težak zadatak da od njega napravi nešto drugo.

Istorija ovog automobila je započela još početkom osamdesetih godina prošlog veka kada je postalo jasno da model XJS neće opravdati velika očekivanja. XJS je debitovao 1975. godine kao zamena za mnogo hvaljeni, ali zastareli model E-Type. Iako je dobio pohvale na račun dizajna, takođe je bio pretežak da bi nastavio sportsku tradiciju koja je krasila prethodnika.

Iz tog razloga, Jaguar je krenuo sa radom na nasledniku koji bi koristio potpuno novu XJ40 platformu. Rani plan je zahtevao relativno jednostavnog i laganog sportistu, ali kako je vreme prolazilo tako su i novi standardi zahtevali sve moderniji i bezbedniji proizvod. Automobil je originalno trebalo da pokreće benzinac u konfiguraciji sa linijski postavljenih šest cilindara, isto kao što je to bio slučaj i ranije sa modelom E-Type, da bi odluka kasnije bila promenjena u instalaciju rešenja s pogonom na sva četiri točka i turbo agregatom.

Troškovi proizvodnje su se uskoro oteli kontroli, kao i težina vozila koja je dostigla cifru od čak 1.900 kilograma. Dok ona možda nije preterano velika za današnji period, u svoje vreme je bila astronomska. Ipak, Jaguar je nekako uspeo da se spremi za početak serijske proizvodnje, i to baš u vreme kada se desio jedan bitan detalj za kompaniju.

Naime, 1989. godine novi vlasnik Jaguara je postao Ford za sumu od 2,4 milijarde američkih dolara. Amerikanci su zaključili da je XJ41 za čak 400 kilograma teži nego što bi trebalo da bude, iako je turbo motor s 330 konjskih snaga omogućavao impresivnu brzinu od 270 km/h, pa nisu želeli još jednu finansijsku katastrofu kao sa spomenutom XJS-om.

Mnogi dizajnerski detalji, za koje se inače postarala čuvena italijanska kuća Pininfarina, su kasnije preuzeti u razvoju Jaguarovog superautomobila XJ220.

Kakvu ulogu je Kalum igrao u tome? Pa jedan od njegovih prvih poslova je bio rad u timu koji je kasnije razvio popularni XK. Ford je želeo veći automobil, konfigurisan kao koncept 2+2 GT, a koji bi se prodavao u zavidnim brojevima. Želja je bila, da pritom, ne smeta domaćem Lincolnu u Americi.

Mnogi tehnički detalji će takođe biti korišćeni u razvoju budućeg Aston Martina DB7 pa se tako XK i DB7 smatraju duševnim naslednicima XJ41-a. Oba automobila će igrati veliku ulogu u povratku dve slavne britanske kompanije u svetski vrh.

Zoran Tomasović

(391)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

Ima neki đavo u ovim Jaguarima…

Matija

Nije djavo nego zver! 🙂