1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Zanimljivost dana: Najveći putnički brod na svetu
Zanimljivost dana: Najveći putnički brod na svetu

Zanimljivost dana: Najveći putnički brod na svetu

19.78K
0
Podelite sa prijateljima:

Organizacija putovanja brodom više nije unosan biznis kao što je to bio pre nego što su nastali avioni, ali to ne znači da je takav vid poslovanja mrtav. Mnogi vole da provedu godišnji odmor na krstaranju, ne iz moranja već iz želje da se odmori mozak i telo, i da se spreme za nove avanture.

Američka kompanija Royal Caribbean International u svom posedu ima nekoliko takvih brodova, a najpoznatiji od njih, MS Symphony of the Seas, je i najveći na svetu.

Veliki rast ove kompanije je zabeležen tokom 1990-ih godina sa novim klasama kao što su Sovereign, Vision, Voyager, Radiance i Freedom, ali su brodovi dostigli rekordne dimenzije tek 2009. godine, kada je stigla „Oasis“ klasa.

Prvi od njih, Oasis of the Seas, je bio težak 225.282 tone i mogao je da primi 6.360 putnika. Njega je nasledio Allure of the Seas, a Royal Caribbean International je ispisao istoriju 2018. godine kada je svetlost dana ugledao spomenuti MS Symphony of the Seas.

Za njegovu proizvodnju se postarala francuska kompanija Chantiers de l’Atlantique, a ceo proces je trajao oko tridesetak meseci. Plaćen je u iznosu od 1,35 milijardi američkih dolara. Brod je dugačak 361 metar i težak 228.081 tonu, a kabine su podeljene na čak 18 spratova.

On može da primi 6.680 putnika i još 2.200 članova posade. Među posebnim zanimacijama su vodeni park, hokej arena, košarkaški tereni i veliki broj privatnih restorana, klubova i kazina. MS Symphony of the Seas je proveo prvih šest meseci u Evropi gde je plovio po Mediteranu, a početkom novembra 2018. godine je stigao u Majami i narednih meseci će uglavnom provesti među Karipskim ostrvima.

Ali Royal Caribbean International se ne zadovoljava postignutim i trenutno je kompanija naručila još jedan brod koji bi trebalo da stigne do 2021. godine. Novajlija će preuzeti titulu najvećeg na svetu.

Zoran Tomasović

(19784)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments