1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Povratak kabrioleta
AR pijaca klasika: Povratak kabrioleta

AR pijaca klasika: Povratak kabrioleta

168
1
Podelite sa prijateljima:

Period sedamdesetih godina prošlog veka je onaj koji bi Amerikanci najradije zaboravili kada je u pitanju automobilska industrija. Iako su debitovali neki zaista kultni modeli, ova vremena će uglavnom ostati upamćena po naftnim krizama i novim državnim zakonima na račun emisije štetnih gasova i bezbednosti. A jedan od načina da se zadovolje takvi bezbednosni standardi je bio onaj da se u potpunosti eliminišu kabrioleti nakon 1976. godine.

Poslednji američki kabriolet je bio Cadillac Eldorado i kada je vlada predstavila još oštrije zakone za narednu godinu, postalo je jasno da je vozilima bez krova odzvonilo. I dalje su postojale neke samostalne kuće koje su bile voljne da naprave preradu, ali na kabriolet direktno iz fabrike je moralo da se čeka sve do 1982. godine. Model Chrysler LeBaron je prvi predstavio takvu opciju, doduše ne direktno iz fabrike već bi automobili bili poslati partnerima koji bi onda odsekli krov, a Buick će prvi iskoristiti priliku da postane pionir.

Šesta generacija modela Riviera je debitovala 1979. godine dok će kabrio postati deo ponude tri godine kasnije.

Riviera kao Riviera je do tada bio legendarni model u istoriji američke automobilske industrije. Originalno je debitovao sredinom šezdesetih godina sa ciljem da spoji sportske vozne karakteristike evropskih četvorotočkaša sa američkom snagom i luksuzom. Naslednici su bili manje impresivni, ali su se i dalje solidno prodavali. Kada je reč o šestoj generaciji sa priloženih fotografija, fabriku će napustiti 370.282 jedinice tokom šestogodišnje proizvodnje. Kabriolet je bio najređi od njih i od 1982. do 1985. godine ga je izabralo tek 3.898 kupaca. Razlog je ležao u astronomsoj ceni od 23.944 dolara ili više od 72 hiljade „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Ono šta će vas sigurno iznenaditi je da je Riviera ove generacije zapravo pružala pogon na prednjim točkovima zajedno sa mehaničkim blizancima kao što su Oldsmobile Toronado i Cadillac Eldorado. Takođe se nudio i sa nekoliko motora sa šest cilindara uključujući i turbobenzinca i dizela, pa nam govori koliko je Riviera bila ispred svog vremena.

Primerak sa priloženih fotografija je iz 1983. godine. Te godine je prodato samo 1.750 kabrioleta i automobil se nalazi u gradu Centrevil unutar američke savezne države Merlilend. Prešao je nešto više od 100 hiljada kilometara i bogato je opremljen. Pričamo o kožnim sedištima, klimi, svim komandama na dugme, tempomatom i još mnogo toga.

Originalni vlasnik takođe nije preterano eksperimentisao sa turbobenzincima ili dizelom, pa ovu Rivieru pokreće ono šta Jenkiji rade najbolje – atmosferski petolitarski benzinac sa osam cilindara i četvorostepeni automatski menjač. Ovaj motor je razvijao 140 konjskih snaga i maksimalnih 325 Nm obrtnog momenta, a kabrioletu je omogućavao ubrzanje od nule do 100 km/h za 13,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 175 km/h. Razlog je ležao u masi pošto je izdanje bez krova bilo teško oko 1,9 tona.

Do kraja aukcije je ostao još jedan dan, a trenutno najviša od petnaest ponuda iznosi 7.400 dolara.

Zoran Tomasović

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Prelep mi je. Posebno mi se dopada dizajn prednjeg dela.

A danas da nekome ponudite savremeno vozilo sa ubrzanjem od 13,8 sekundi, verujem da bi većina rekla „Ne, nikako !“