1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ferrari 275 GTB iz 1966. godine je postao najskuplji automobil prodat preko interneta
Ferrari 275 GTB iz 1966. godine je postao najskuplji automobil prodat preko interneta

Ferrari 275 GTB iz 1966. godine je postao najskuplji automobil prodat preko interneta

293
0
Podelite sa prijateljima:

Epidemija novog virusa korone je možda sprečila neka javna okupljanja među ljubiteljima klasičnih automobila, ali to ne znači da život preprodavaca i dalje ne teče. Na nedavno održanoj internet aukciji, u organizaciji firme Gooding & Co je prodato 36 od 54 vozila (vlasnici preostalih nisu uspeli da dobiju traženu cenu) za ukupno 70 miliona dolara, a predvodio ih je Ferrari 275 GTB iz 1966. godine sa cenom od čak 3,08 miliona američkih dolara.

Šta je čini ovaj automobil toliko specijalnim? Pa za početak, ako nije dovoljan podatak taj koji govori o tome da ga je dizajnirao Pininfarina, a proizveo Ferrari, onda možemo spomenuti da je izuzetno redak.

Italijanski proizvođač vozila je sklopio samo nekoliko stotina jedinica, a model iz naše priče je jedan od tek 80 primeraka sa aluminijskom školjkom i takozvanim „produženim nosom“ (nadimak koji je dobio zahvaljujući nešto dužim branicima).

Na zvaničnom sajtu aukcijske kuće piše da je ovaj konkretan model, predzadnji koji je napustio fabriku i da ga pokreće 3,3-litarski V12 agregat. Sa oko 320 „konja“ ispod haube, 375 GTB je u stanju da dostigne maksimalnu brzinu od oko 270 km/h, što ga je u svoje vreme učinilo jednim od najbržim četvorotočkaša na svetu.

Automobil je originalno prodat u Đenovi i tu je proveo naredne tri godine pre nego što ga je kupio američki kolekcionar u saveznoj državi Konektikat. Ferrari sa fotografija je promenio još nekoliko vlasnika, uključujući i nekadašnjeg šampiona Formula 3 serije Donalda Ereja, a na satu trenutno stoji cifra od tek nešto više od 80.000 kilometara. Potrebno je spomenuti da je prethodni vlasnik posedovao ovaj redak egzotik, tokom poslednjih 27 godina i da je u tom periodu prešao samo 200 kilometara.

Iako je (pre toga) promenio dosta vlasnika, 275 GTB je i dalje u izuzetnom stanju i većinom sa originalnim delovima, sa izuzetkom potrošnih materijala, a stara poslovica kaže da je „automobil original samo jednom“ pa samim tim mnogi kolekcionari više vole takve modele umesto restauriranih.


Na Gooding & Co aukciji je prodato još nekoliko retkih Ferrarija kao što je na primer Enzo iz 2003. godine za 2,35 miliona dolara. Malo nižu vrednost je postigao model F50 iz 1995. godine (2,13 miliona), a za legendarni F40 iz 1992. godine je novi vlasnik morao da izdvoji sumu od 1,62 miliona zelenih novčanica.

Gooding & Co je definitivno zadovoljan rezultatima na svojoj prvoj „online“ aukciji i definitivno planira da ih drži više u bliskoj budućnosti.

AutoRepublika

(293)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments