1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Amerikanac proveo 27 godina da ručno proizvede Lamborghini Countach u podrumu
Amerikanac proveo 27 godina da ručno proizvede Lamborghini Countach u podrumu

Amerikanac proveo 27 godina da ručno proizvede Lamborghini Countach u podrumu

47.39K
2
Podelite sa prijateljima:

Većina nas koji smo odrastali tokom osamdesetih godina prošlog veka smo sigurno imali poster egzotičnog sportiste Lamborghinija Countacha na zidu i divili se njegovom egzotičnom dizajnu i performantnom agregatu u konfiguraciji od 12 cilindara. Ovaj legendarni Italijan se mnogo puta pojavio i na malim ekranima, od čega je sigurno najpoznatija uloga u kultnom filmu Cannonball Run. Amerikanac Ken Imhof je jedan od onih koji je maštao da jednog dana poseduje Countach, ali sa cenama koje prelaze cifru od pola miliona dolara nikako nije mogao da ga priušti. Pa šta je Imhof uradio? Odlučio je da ga napravi u sopstvenoj režiji, i to u podrumu svoje lične kuće.

Amerikanac je počeo sa radom još 1990. godine, a krajnji rezultat izgleda toliko dobro da je gotovo nemoguće pronaći razliku u poređenju sa originalom.

Kako je Imhof došao do tehničkih podataka o legendarnom sportskom automobilu je nepoznato, ali je prvo razvio šasiju od raznih delova sa Chevrolet Corvette. Najveći deo od ukupno utrošenog vremena, odnosno najviše posla je bilo na limariji.

U razgovoru sa medijima, vlasnik kaže da je prvo napravio drvenu školjku, a zatim je iskoristio da ručno proizvede svaki deo lima koristeći staru i proverenu mašinu nazvanu „English Wheel“. On napominje da nikada ranije nije imao iskustva sa takvim zadatkom pa je tokom proizvodnje svog Countacha lično učio.

Automobil takođe poseduje i nekoliko originalnih Lamborghinijevih delova kao što su zadnje „štopaljke“, zatim prednji branik, poveći zadnji spojler, staklo i oznake.

Ovaj Countach pokreće Fordov 5,7-litarski V8 motor sa 514 konjskih snaga, što je zapravo daleko viša cifra od originala koji se mogao pohvaliti sa „samo“ 449 „grla“ u najmoćnijem izdanju. Maksimalna brzina je nepoznata, a Imhof kaže da je lično vozio 224 km/h. Menjač je petostepni manuelni preuzet iz Chevrolet Corvette.


Ceo proces je koštao vlasnika oko 65.000 američkih dolara, a bilo je potrebno čak 27 godina da se „Countach“ kompletira. Kada je „samozvani Italijan“ trebalo da ugleda svetlost dana, vlasnik se našao u problemu pošto se automobil još uvek nalazio u podrumu njegove kuće.

Iz tog razloga je odlučio da razbije jedan od zidova pa se Countach 2017. godine konačno našao na ulici. Ali posle samo pređenih 160 kilometara, vlasnik je odlučio da ga proda pošto kaže da je mnogo više uživao u njegovom razvoju nego u samom automobilu.

Nakon nekoliko propalih pokušaja prodaje, replika Countacha je dobila novog vlasnika koji je izdvojio sumu od 89.000 američkih dolara. Zanimljiv četvorotočkaš iz ove priče, se trenutno nalazi u američkoj saveznoj državi Floridi.

AutoRepublika

(47385)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Lanmi

Tako je moj komšija u podrumu uhranio bika. Pa kad je trebalo da ga izvučemo napolje da ga koljemo…….

S mile

Jedinstven slučaj, tolike godine, „mladost“ je potrošio u izradi auta. Sve vreme, 27god, ga je imao u mislima, njegovu sliku, konačni izgled. A gledao ga je u delovima i ne kompletiranog. A kada ga je kompletirao, nije mu bio više interesantan.

Svakako mu svaka čast na trudu i istrajnosti.