1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kina za tri dana u celosti ukida ograničenja za inostrane proizvođače
Kina za tri dana u celosti ukida ograničenja za inostrane proizvođače
0

Kina za tri dana u celosti ukida ograničenja za inostrane proizvođače

1.77K
0
Podelite sa prijateljima:

Vlasti Narodne Republike Kine ukidaju ograničneja na ulaganja stranih proizvođača u domaću automobilsku industriju. Regulatorna olakšanja stupaju na snagu s prvim danom 2022. godine, kao rezultat usvojenih izmena iz  2018, koje ulaze u primenu tek za koji dan.

Restrikcije su uvedene još 1994. godine i njihovim uvođenjem su strane korporacije onemogućene da organizuju lokalnu proizvodnju automobila samostalno, već isključivo kroz zajedničke poduhvate s kineskim preduzećima, na način da udeo stranog faktora ne prevazilazi 50%.

Saglasno ovoj ideji, cilj propisa nije primarno bio sticanje dodatne zarade za kinesku privredu, već sticanje znanja, odnosno legalna „krađa“ tehnologije. Potez se pokazao uspešnim, čak i uprkos tome što su pre uvođenja takvog propisa, zajedničke poduhvate u Kini već imali Volkswagen, Peugeot, Citroen i Jeep.

Kroz vreme su kineski proizvođači dobili pristup savremenim metodama proizvodnje automobila i veoma brzo su uhvatili priključak s globalnim igračima u ovoj oblasti. Danas su u toj azijskoj državi uobičajene domaće proizvodne linije s kojih silaze turbo motori, robotizovani menjač, hibridna i električna vozila. Ovo ste mogli da zaključite i na osnovu brojnih članaka na AutoRepublici.

Nakon nekog vremena, ukinuto je „pravilo 50%“, ali samo za proizvođače hibridnih i električnih vozila. Tesla je to momentalno iskoristila i izgradila prvu fabriku u Kini koja se nalazi u stoprocentnom vlasništvu inostranog entiteta. Taj kompleks je nazvan Gigafabrika 3 i nalazi se pored Šanghaja. S radom je započela krajem 2019. godine. Istovremeno, BMW i Volkswagen su uvećali svoje učešće u strukturi kapitala kompanija BMW-Brilliance i JAC-Volkswagen na nekih 70%, jer su im planovi uključivali i proizvodnju elektrifikovanih modela.

Sledeći korak koji je bio preduzet 2020. godine, tiče se ukidanja ograničnenja za proizvođače komercijalnih vozila, dok će za koji dan restrikcije biti ukinute za sve, kao što rekosmo. To praktično znači da ćemo i u Kini imati proizvođače automobila sa stoprocentnim učešćem u kapitalu inostranih kompanija, a isto tako će biti omogućeno i otvaranje ogranaka firmi sa sedištem van najmnogoljudnije zemlje na svetu. Očekujemo da svedočimo masivnom pregrupisavanju kapitala u kineskoj automobilskoj industriji, već tokom godine pred nama.

AutoRepublika

(1772)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments