1. Home
  2. Vesti
  3. Odlazak legende – Mitsubishi Pajero
Odlazak legende – Mitsubishi Pajero
5

Odlazak legende – Mitsubishi Pajero

2.03K
5
Podelite sa prijateljima:

Čini nam se da Mitsubishi baš ništa ne može da pogodi ovih dana. Nekadašnje legende kao što su Lancer Evolution i Eclipse su odavno nestale sa tržišta, a današnja ponuda se zasniva na nekim drugim modelima na koje bi javnost najradije zaboravila, kao što su na primer: Mirage/Space Star i Outlander. „Čitulju sada može potpisati“ još jedna nekadašnja legenda koju pamtimo iz osamdesetih godina prošlog veka, ako ni po čemu drugom, a ono po sportskim uspesima, a reč je naravno o terencu Pajero.

Ovaj legendarni model je originalno predstavljen 1982. godine, a najveću globalnu prodaju je zabeležio deset godina kasnije kada je širom sveta isporučeno 174.708 primerka. Ona danas iznosi tek četvrtinu navedene cifre, a potrebno je spomenuti da je trenutna, četvrta generacija u prodaji još od 2006. godine.


Pa šta se desilo i zašto u penziju odlazi terenac koji je pobedio  na čuvenom Dakar reliju, i to čak 12 puta? Ako je verovati sajtu Asian Nikkei, fabrika u Japanu gde se Pajero proizvodi će biti zatvorena do 2023. godine, ali će sudbina terenca biti zapečećena već naredne godine da bi lokacija bila preuređena za proizvodnju budućeg električnog modela.

Pajero, koji se takođe prodavao pod oznakama Montero u Americi, odnosno Shogun u Velikoj Britaniji, će dobiti seriju od poslednjih 700 primeraka u specijalnoj „Final Edition“ verziji, i to namenjenoj samo domaćem tržištu. Ovaj terenac se odavno prestao prodavati na mnogim svetskim tržištima zbog visoke potrošnje, ali i zbog nemogućnosti da zadovolji sve strožije zakone o izduvnim gasovima. Prošle godine u Japanu je isporučeno manje od 1.000 jedinica.

Iako se Mitsubishi nije oglašavao povodom ove vesti sa sajta respektibilnog lista Nikkei, mediji takođe smatraju da će japanski brend uskoro kompletno nestati iz Evrope. Razlog leži u nedavno potpisanoj saradnji sa alijansom Renault-Nissan, koja predviđa da svaka marka treba da se koncentriše na specifični kontinent gde su šanse za uspeh najveć.

Kada je reč o Mitsubishiju, to bi trebalo da bude jugoistočna Azija gde jednostano nema mesta za vozila kao što je Pajero, ali je zato u Evropi novi Outlander PHEV relativno popularan model. On je prošle godine bio najprodavaniji takozvani „plug-in“ hibrid na Starom kontinentu, sa preko 35.000 otpremljenih jedinica, ali ni to možda neće biti dovoljno da se spasi perspektivu brenda u Evropi. Eksperti smatraju da će ova godina biti najgora za Mitsubishi u poslednjih 18 u nizu, pa je smanjivanje troškova jednostavno neophodno.

 

Na kraju, u penziju odlazi model koji ne samo što je, kao što rekosmo, pobedio dvanaest puta na Dakar reliju, već takođe čuva i rekord po broju pobeda na etapama (sa skoro dvostrukoo većim brojem od najbližeg pratioca), a u periodu od 2001. do 2005. godine je osvojio čak 80% svih podijum finiša.

Takva legenda zaslužuje da počiva u miru …

AutoRepublika

(2032)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

Trebali su da zadrze prvu generaciju kao pandan Toyoti Land Cruiser 70 series koja se pravi od polovine osamdesetih pa sve do danasnjeg dana. Sa prestankom proizvodnje originalnog Defender-a, sve je manje ovih pravih tereneca jednostavne mehanicke konstrukcije, kakav bi ste zeleli za bespuca Afrike, Australije itd.

Marko

U planu je naslednik zajedno sa nissan patrolom

Medo

Jel imas neki link da postavis o tome ili ?

marko

Imam. A i mislim da sam citao i ovde na portalu kao i na drugim portalima.
Planiran je dolazak 5 generacije pajera koji ce da preuzme platformu i ostalo. Jer je patrol vec u pripremi nove generacije

s mile

Dok su Dijamanti vladali Dakarom, VW nije mogao ni da sanja o njemu, onda je VW upumpao gomilu $$$$ i polako ušao u Dakar rally