1. Home
  2. Vesti
  3. Prevent tužio VW zbog nelegalnog gušenja konkurencije
Prevent tužio VW zbog nelegalnog gušenja konkurencije
10

Prevent tužio VW zbog nelegalnog gušenja konkurencije

835
10
Podelite sa prijateljima:

Kompanija iz sveta snabdevača automobilske industrije sa sedištem u Bosni i Hercegovini je tužila američkom sudu u Detroitu veliki Volkswagen zahtevajući odštetu koja prevazilazi iznos od 750 miliona američkih dolara zbog ponašanja rukovodstva nemačkog konglomerata u post dizelgejt periodu koje je zloupotrebom svoje tržišne moći i pozicije dovelo da stečaja mnoge male dobavljače, a sve sa ciljem kresanja troškova.

Snabdevač Volkswagena, Prevent grupa je juče u Detroitu pokrenula pravni postupak protiv nemačke grupacije optužujući je za sprovođenje tržišne taktite kojom se na protivpravan način guši konkurencija. Prevent je posebno naglasio aktivnu ulogu Volkswagena u sprečavanju težnji Preventa da sebi pripoji manje konkurentske kompanije koje posluju u Americi.

Tužbeni zahtev koji je predat na pisarnici Okružnog suda u Detroitu sadrži navod koji govori o tome da je Volkswagen uslovljavao svoje dobavljače u ugovorima koje je potpisivao sa njima, da ni na koji način ne smeju otuđiti svoje udele, to jest preneti sopstveni kapital u ruke Prevent grupe.

Volkswagen nije bio raspoložen da pruži bilo kakav komentar na molbu novinara Reutersa da se izjasni po ovom neprijatnom pitanju.

Bosansko-hercegovačka kompanija je navela da mnogi mali dobavljači Volkswagena nisu imali nikakav izbor u prošlosti već da se povinuju nemoralnim zahtevima nemčke firme. Alternativa je, u slučaju neslaganja sa željom Volkswagena, bila pokretanje stečajnog postupka.

Poenta tužbe se odnosi na to da su Nemci po svaku cenu želeli da spreče ukrupnjavanje kapitala na strani ponude komponenti, kako bi zadržali što bolju pregovaračku poziciju u nabavci i mogli da diktiraju što niže ulazne cene u svom procesu proizvodnje.

To se u tržišnim ekonomijama smatra visoko nemoralnom i protivzakonitom taktikom a na pravnom timu Prevent grupe je da postojanje zavere i dokaže.

AutoRepublika

(835)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Ercegovac
don

Puna podrska Preventu!

moron

Mada je gotovo sigurno sve to istina što Prevent tvrdi ( jer je to prosto uobičajena praksa ), to je apsolutno nedokazivo. Sećam se, baš je davno bilo, kada je naša KZK (Komisija za zašitu konkurencije) pokrenula postupak protiv „Alma Quattro“, zbog sumnje da ucenjuju sve oglašivače da, ako žele da „Alma Quattro“ zakupe njihov prostor za „bilborde“ ( a oni su tada „držali“ celi Beograd sa tom uslugom ), da sav oglasni materijal mora biti odštampan kod DPC-a. Ili tako, ili nema zakupa „bilbordera“ „Alma Quattro“. I KZK je redom zvala reklamne agencije i jednog po jednog koji se… Pročitaj više »

don

jasno, bice tesko dokazati, osim ako Prevent nema neke dokaze, a VW nema bas utjecaja na sudstvo kao sto to ima u Evropi. Znamo kako su vrhunski zajebali Prevent sa Kinezima.

moron

„Prevent“ se tu ponaša detinjasto. To je mogao i „Kalimero“ da mu objasni …

Rade

Ako su nelegalnu radnju predvideli u samom ugovoru, barem tako piše u članku, onda je sve jasno. Drugo je kada nema pisanog traga i postoji samo usmeni dogovor o nelegalnoj radnji.

moron

Da je to nešto tako očito i lako dokazvo, ne bi VW ni „išao na sud“.

Rade

Ja mislim da ne bi ni išao na sud da SAD to žele. VW bi to morao da prizna kao za dizelgejt. 🙂

moron

Ko zna, možda VW u medjuvremenu i „prizna delo“, a onda pokajničkim putem krene i „Auto Čačak“ …