1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Svetski brzinski rekorder ThrustSSC
Zanimljivost dana: Svetski brzinski rekorder ThrustSSC

Zanimljivost dana: Svetski brzinski rekorder ThrustSSC

1.49K
0
Podelite sa prijateljima:

Slavni američki profesionalni vozač Ričard Peti je imao običaj da kaže da je auto-moto sport nastao onog momenta kada su prva dva automobila na svetu sišla sa proizvodne trake. Slična situacija je i sa brzinskim rekordima. U istorijskim knjigama je ostalo upisano da je prvi brzinski rekord postavljen 18. decembra, 1898. godine u Francuskoj, kada je Gaston De Šaselop dostigao maksimalnu brzinu od 63 km/h za volanom električnog automobila Jeantaud Duc.

Električna vozila su vremenom nestala i zamenili su ih oni s unutrašnjim sagorevanjem goriva, da bi tokom tridesetih godina prošlog veka postala popularna ugradnja agregata iz aviona. Takav stil je na snazi do današnjeg mada, mada više nije reč o benzincima već o onima na mlazni pogon. U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na trenutni brzinski rekord koji drži ThrustSSC.

Britanska firma SSC (SuperSonicCar) Programme Limited je još 1983. godine stekla ime za sebe, kada je model Thrust2 dostigao brzinu od 1.020 km/h. Za razliku od prethodnika, koji su za lokaciju koristili nekadašnje isušeno jezero Bonneville Salt Flats u američkoj saveznoj državi Juti, SSC je odlučio da iskoristi pustinju Black Rock Desert u Nevadi.

Desetak godina kasnije, inženjeri za zaključili da im tehnologija omogućava i veće brzine, pa se SSC dao na posao. Tokom 1997. godine je debitovao model ThrustSSC, a pokretala su ga dva mlazna Rolls-Royce agregata iz McDonnell Douglas F-4 Phantom lovca sa čak 102.000 konjskih snaga.

ThrustSSC

Prema zvaničnim brojevima, ovaj „automobil“ (ako se uopšte tako može nazvati) je u stanju da pređe 341 metar svake sekunde pri maksimalnoj brzini i da tokom takve sekunde potroši čak 18 litara goriva. On svakako nije bio mali proizvod, pa je dužina iznosila 16,5 metara uz težinu od 10,6 tona.

I pre nego što je napao svetski rekord, ThrustSSC je testiran u pustinjama Al-Džafr u Jordanu pre nego što je zvanični test urađen u američkoj saveznoj državi Nevada.

Tokom 25. septembra 1997. godine, vozač Endi Grin je uspeo da dostigne maksimalnu brzinu od 1.149 km/h, da bi dvadesetak dana kasnije oborio lični rekord s brojkom od 1.223 km/h. To je ujedno bio prvi put da je neki automobil u kretanju nadmašio brzinu zvuka. Od tada ThrustSSC je penzionisan i danas se nalazi u muzeju u Koventriju.

Trenutno su poznata dva projekta sa ciljem da skinu ThrustSSC s vrha. Jedan od njih je britanski Bloodhound LSR, koji bi trebalo biti testiran do 2022. godine, dok je drugi North American Eagle Project. Ovaj američki tim je nažalost već bio u medijima kada je za volanom poginula vozač Džesi Kombs tokom pokušaja da se obori rekord, o čemu ste imali prilike da čitate na našem sajtu

Zoran Tomasović

(1490)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments