1. Home
  2. Zanimljivosti
  3. Kako je Logan dobio ime i šta ono znači?
Kako je Logan dobio ime i šta ono znači?
1

Kako je Logan dobio ime i šta ono znači?

2.70K
1
Podelite sa prijateljima:

Dacia Logan je najpristupačniji sedan na evropskom tržištu. Njegova početna cena u matičnoj Rumuniji iznosi 7.530 evra. Uz, to jest nakon par tekstova o našem Yugu, možda nije loše da se podsetimo kako je priča o modernoj Daciji počela i kako je izabran naziv za model koji se proizvodi u susednoj zemlji.

Na Salonu automobila održanom 2000. godine u Parizu, tadašnji predsednik Renault grupe, Luis Švajcer je objavio set tehničkih informacija vezanih za budući model marke Dacia. Nosio je (moćnu) kodnu oznaku XC90, s obzirom na činjenicu da u to doba, naziv još nije posedovao.

Četiri godine kasnije, na istom mestu, u Parizu je predstavljen sedan Dacia Logan.

Logan u svom izvornom značenju predstavlja muško ime, ali i prezime u anglo-saksonskoj kulturi. Đuzepi Logan je ime američkog džezera,  Lara Logan je novinarka čuvene mreže CBS, Žaklin Logan se zvala glumica iz doba nemih filmoa, Konrad Logan je fudbaler iz Irske dok je Bred Logan pank gitarista. Ujedno, to je i naziv jedne škotske regije koja je nazvana po staroj familiji o kojoj postoje zapisi još iz 1204. godine. Desetine lokacija u Sjedinjenim Američkim Državama nose to ime, baš kao i neki planinski vrhovi, od kojih je možda najpoznatiji najviši planinski vrh Kanade.

Ali, otkud Daciji baš taj naziv?

Izbor imena modela je izvršen rukovodeći se strateškim ali i taktičkim interesima. Ipak, kao i uvek, pitanje izbora naziva neke robe ima svoje pravne, tehničke i lingvističke aspekte, odnosno ograničenja.

Naziv rumunskog automobila je morao da ispuni više kriterijuma. Pod jedan, morao je da bude originalan, a zatim je trebalo da bude lako izgovorljiv, kako za stanovništvo u matičnoj državi, tako i u ostalim sredinama na koje je inicijalno bio planiran izvoz. Taj aspekt izbora naziva je bio zamišljen kao svojevrsna potvrda globalnog karaktera (rumunskog) modela XC90.

Dve godine su timovi Dacije i Renaulta razmišljali koje bi ime najbolje pristajalo imidžu rumunske marke. Nekoliko je različitih odeljenja uzela učešća u procesu izbora adekvatnog naziva. Pitale su se kolege iz odeljenja dizajna, razvoja proizvoda, marketinga, sektora za pravna pitanja, departmana za komunikaciju s javnošću…

Sam proces izbora naziva modela se može izdeliti u tri glavne faze. U prvom koraku se određuju koje sve ciljeve treba realizovati izborom određenog imena proizvoda. Potom se u drugoj fazi proverava da li je predloženi naziv lak za izgovor i da li je izabrano ime logički korektno. Naposletku, izabrani naziv se dostavlja Komitetu za izbor imena koji se sastaje jednom u dva meseca.

Ukoliko ovo telo da zeleno svetlo, model se pod konkretnim imenom može naći na tržištu.

Naziv Logan je kao takav, ispravno procenjen kao momentalno prihvatljiv, s dobrim prizvukom, podesan za izgovor u raznim jezičkim grupacijama. Pride Logan asocira na englesku kovanicu „Log On“ ili „Log In“ (priključiti se, uspostaviti vezu, ući u sistem).

AutoRepublika

Izvor: pr-romania.ro

(2702)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Ђуро

А ја мислио да његово име значи отпад, смеће…