1. Home
  2. Vesti
  3. Poginula svetska brzinska rekorderka
Poginula svetska brzinska rekorderka
3

Poginula svetska brzinska rekorderka

2.03K
3
Podelite sa prijateljima:

Džesi Kombs, svetska rekorderka u klasi nekoliko brzinskih ispita, je poginula u 39. godini života kada je pokušala da obori svoj lični rekord. Do nesrećnog slučaja je došlo tokom testiranja u pustinjama Alvorda (američka savezna država Oregon) kada se njen automobil prevrnuo i zapalio, a još uvek se nagađa šta je prouzrokovalo da do toga dođe.

Kombs je po prvi put privukla veliku pažnju kada je diplomirala kao najbolji učenik čuvenog automobilskog WyoTech fakulteta, a kao nagrada je dobila mogućnost da postane jedan od voditelja veoma ugledne televizijske emisije Xtreme 4×4. Zajedno sa još jednim voditeljom, Kombs je razvijala posebna vozila za ekstremnu terensku vožnju, pa su usledeli i pozivi da postane jedan od voditelja popularne serije Myth Busters.

U slobodno vreme Kombs je vozila i u profesionalnom auto-moto-sportu, pa je tako dva puta završila na podijumu na Baja 1000 trkama i osvojila šampionsku titulu u Ultra4 terenskom šampionatu.

Ipak, ono po čemu će ostati poznata su njeni brzinski rekordi. Još davne 1997. godine britanski automobil ThrustSSC je postavio briznski rekord sa cifrom od 1.228 km/h. Američki tim North American Eagle Project je imao nameru da obori rekord postavljajući odrednicu s maksimalnom brzinom od 1.300 km/h.

Za bazu je preuzeta školjka aviona Lockheed F-104 Starfighter sa mlaznim agregatom koji je razvijao čak 52.000 konjskih snaga. Kombs je po prvi put oborila brzinski rekord za vozača zenskog pola još 2013. godine, a maksimalna brzina tom prilikom ostvarena je iznosila 629 km/h.

Tri godine kasnije je Kombs je pokušala da obori lični rekord, ali je sprečio kvar na motoru iako je tokom prvog testa dostigla maksimalnih 704 km/h. Plan jučerašnjeg testa je bio dostići cifru od 819 km/h, ali se automobil iznenada prevrnuo i zapalio. Policijska istraga je još uvek u toku.

AutoRepublika

(2025)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dikh tu kava

И Анђело Грубишић недавно погибе, у сличним годинама (38), исто на „радном месту“..

s mile

ekstremni sport uzima danak… delić sekunde.. i nema te

R.I.P

Mustang

po ovakvim ljudima (koji pomeraju ljudske granice) treba zvati ulice, škole i dr, a ne po političarima, depresivnim pesnicima, kvazi sportistima i najgore carevima