1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Najava za novu Opel Astru i prikaz na renderu otkrivaju dosta sličnosti s Corsom
Najava za novu Opel Astru i prikaz na renderu otkrivaju dosta sličnosti s Corsom
0

Najava za novu Opel Astru i prikaz na renderu otkrivaju dosta sličnosti s Corsom

3.40K
0
Podelite sa prijateljima:

Heč Opel Astra je prošao kroz restilizaciju i dobio nove motore u jesen 2019. godine. Bez obzira na to, nova generacija kompaktnog automobila stiže, i od 2021. će se proizvoditi u Riselshajmu, kako je Opel zvanično najavio. Izgled novog modela još uvek nije poznat; ali jedan umetnik je, putem rendera, u javnost izneo svoje viđenje, svoju sliku automobila.

Nova Astra će se po prvi put naći na platformi koju je konstruisala PSA grupa, i koja nosi naziv EMP2, kako je Opel najavio u leto 2019. godine. Ali pogledajmo bliže celu stvar.

Render nove generacije Opel Astre

Astra L: Šesta generacija Astre

Trenutna generacija Astre je na tržištu od 2015, a promena generacije će se dogoditi 2021. godine, jer novi vlasnik PSA (uskoro Stellantis) želi Astru staviti na grupnu platformu. PSA će odbaciti Astru K na sličan način kao i Corsu. Naime, iako je naslednik Corse E bio skoro u potpunosti spreman (razvijen od strane General Motorsa), nova Corsa F je ipak smeštena na PSA temelju koji u ovom slučaju nosi komercijalnu oznaku CMP.

Aktuelna Astra ima dodatno sufiks „K“, tako da bi naredna trebala dobiti slovo L. Serija slova je počela sa prethodnikom Kadettom (od Kadetta A do Kadetta E). Zatim je sledila Astra F, G, H, J i K, dok Astra sa oznakom I nikad nije postojala (verovatno zbog cuvene oznake “i” kod Opelovih benzinskih motora). Stoga nova verzija nije sedma, već šesta generacija Astre.

Optika: Mnogo toga od Corse, ponešto od Mokke

Vizuelno će Astra izgledati vrlo slično Corsi ako slike se slike sa rendera budu ispostavile realističnim. Astra će verovatno dobiti sličnu dvobojnu karoseriju. Specijalista za uređivanje kompjuterskih animacija je kreirao dve verzije, obe sa crnim krovom i crnim spoljnim retrovizorima, u duhu onog što je već viđeno na Corsi.  Jedan od njih takođe ima crnu prednju haubu kao i nova Mokka.

Nova Astra verovatno takođe preuzima „vizir“ rešetku hladnjaka od Mokke. Uostalom, u Opelu su rekli da će to biti novo lice marke. Ovo očigledno uključuje tanki poklopac od pleksiglasa na crnoj prednjoj maski, što se takođe može videti na renderu. „Render umetnik“ takođe je preuzeo skoro vertikalne rešetke za usis vazduha sa Mokke. Unutra će novi model verovatno imati instrument tablu koja bi trebalo da izgleda slično kao kod Corse (bez elegantnog 3D efekta iz Peugeota ​​2008).

EMP2 kao tehnička osnova

Prirodno je da EMP2 bude tehnička osnova za Astru, jer je to platforma kompaktne klase (C segment) i srednje klase (D segment), a Astra kao glavni konkurent Golfu, bez sumnje spada u pomenuti C segment.

Da je novi Citroen C4 (i električna verzija e-C4) zasnovan na proširenoj EMP1 verziji arhitekture, verovatno se može objasniti činjenicom da je prethodnik C4 Cactus takođe bio utemeljen na platformi za male automobile. Astra L, poput sadašnjeg i predstojećeg Peugeota ​​308, baziraće se na „kosturu“ s oznakom EMP2. 

Kao plug-in hibrid – a možda i kao čisti električni automobil?

Opel je već najavio da će nova Astra dobiti i elektrifikovanu verziju. Navodno je Opelov šef Mihael Lošeler već rekao da će to biti plug-in hibrid. To ima smisla, jer je takva verzija već planirana i za novi Peugeot 308. Tehnologija bi mogla da bude preuzeta sa Peugeota ​​508 Hybrid Plug-in.

Pored automobila iz PHEV segmentaa, EMP2 platforma omogućava da se na nju postave i čisto električni automobili. To pokazuju električna komercijalna vozila iz PSA grupe, pri čemu kao primer možemo navesti kombi pulene: Opel Zafira Life; Citroen e-Spacetourer ili pak Peugeot e-Expert.

Ne znamo da li bi se velika baterija uklopila u kompaktni automobil „ozidan“ oko EMP2 platforme, a da previše ne smanji zapreminu prtljažnika. Mogući električni pogon mogao bi koristiti poznate elemente: elektromotor snage 100 kW/136 „konja“, montiran na prednjoj osovini (kao kod Corse i električnih transportera) i bateriju kapaciteta 50 ili 75 kWh (kao kod PSA električnih komercijalnih vozila).

Konvencionalni motori sa polica PSA grupe

Tu će biti i 1,2-litarski trocilindrični benzinski motor (verovatno sa 100 i 130 konjskih snaga kao što je implementiran i u Corsi, ali i ostalim korporacijskim gradskim mališanima), a zatim i 1,5-litarski dizel (verovatno sa 100 i 130 „konjića“). Možda možemo očekivati i moćniji dizel od 2.0 litra (verovatno sa automatskim menjačem i sa 122 konjskih snaga, kao što je to slučaj kod Zafire Life).

Do sada se Astra K proizvodila u ostrvskim pogonima galskog konglomerata, smeštenim u gradu Elzemir Port, ali i u poljskim Gljivicama, međutim, nova verzija će se proizvoditi u Riselshajmu, kao što su u Opelu već najavili. Premijera bi trebalo da bude upriličena na međunarodnom Salonu automobila na jesen 2021. godine u Minhenu, s obzirom na to da je Frankfurt prestao da bude domaćin jesenjih manifestacija u rotaciji s Parizom.

Ako zbog korone uopšte bude bilo sajma…

AutoRepublika

Izvor: Motor1

(3401)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments