1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Kako bi izgledala praktična Mazda MX-5 kada bi nekom u kompaniji „kliknulo“ u glavi
Kako bi izgledala praktična Mazda MX-5 kada bi nekom u kompaniji „kliknulo“ u glavi
4

Kako bi izgledala praktična Mazda MX-5 kada bi nekom u kompaniji „kliknulo“ u glavi

463
4
Podelite sa prijateljima:

Aktuelna generacija Mazde MX-5 se šepuri u kompanijskim katalozima već dobrih pet godina, i ne čudi nas, što je i dalje veoma popularan sportski automobil(čić). Dostupna je u dve verzije, pri čemu ona s oznakom RF nudi meki sklopovi krov dok je ST pulen onaj s tvrdim krovnim pokrivačem. Maleni japanski roudster, s izuzetkom kabriolet izdanja, nikada i nije nuđen publici u nekoj „trećoj“ konfiguraciji, ali to je samo bio svojevrsan izazov mnogim grafičkim dizajnerima da se okušaju u disciplini „kako bi malena Miata mogla dobro da izgleda kada bi bila izrađena kao…. U ovom slučaju shooting brake“.

Na naslovnoj fotografiji je prikazana kreacija Hosea Antonia Arande koji nam je upriličio sasvim pristojnu vizuelnu imaginaciju kultnog sportiste iz zemlje izlazećeg Sunca.

Mali MX-5 možete voleti, ili ne, ali rezultat na renderu je vredan barem ponovljenog pogleda. Linije podsećaju na još jedan legendarni model, bavarski BMW Z3. Animacija se bavi jedino bočnim, profilnim prikazom, ali možemo pretpostaviti da je njuška mališana, onakva kakvom je zamislio originalni dizajner.

S druge strane, sasvim je jasno da je iza B stuba, priča sasvim drugačija uz dodate bočne prozore, ali verovatno identičnih zadnjih signalnih grupacija. Očito je da je i međuosovinski razmak dobio nešto dodatnih centimetara. Za razliku od te kategorije, ne verujemo da bi postavka enterijera, naravno u prednjem delu, trpela neke izmene u odnosu na original. Možda jedino u kontekstu dovođenja u ravan s onim što vidimo u nedavno predstavljenim novitetima renomiranog japanskog proizvođača.

Prilika je da podsetimo da je Mazda MX-5 ND predstavljen u septembru 2015. godine, to jest šest meseci kasnije u odnosu na ženevsku premijeru. Restilizacija se dogodila u međuvremenu, a publika je mali kabriolet mogla da vidi, i da pazari u varijanti s dva karoserijska obličja i dve pogonske jedinice. Manja je iz litre i po radne zapremine izvlačila (dovoljnih) 132 „konja“, dok je moćnija dvolitarska „makina“ nudila svih 184 „grla“.

Pre zatezanja bora, mišićaviji MX-5 je pružao 160 konjskih snaga, ali je pre oko dve godine ta verzija isparila iz ponude. Blizancac s italijanskom značkom je Fiat 124 Spyder, a njega je testirao naš Perica Rajković. Uzgred, testirao je i orginalnu Mazdu MX-5, ali to štivo nije objavljeno na AutoRepublici.

Mazda MX-5 je 2016. godine proglašena za najbolji svetski automobil, a prodata je u kontigentu koji broji više od milion primeraka, počev od lansiranja prve generacije, što se dogodilo 1989. godine.

AutoRepublika

(463)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
орангутан

Невезано за извесну повезаност са марком, мијата ми је, пре свега концептуално, а онда и неразумно, жеља као трећи ауто за одлазак у пензију, једном. Да ли је ико заиста провозао ово? У мојим младим данима је бар Београд имао неколицину родстер MG-јева и Triumph-а, скоро сам видео и до зеленила позавидео човеку на солидно обновљеном 850 spider. Може и Daihatsu Copen мада је смешно минијатуран, било шта, наравно AR, искуства молим! Има ли икакве бар подношљиве удобности за маторе, колико у костима и ишијасима кошта вероватно уживање и сигурно шмекерисање?

S mile

Auto je prelep. Vidjao sam starije modele. Moras da vidis, i sednes da bi ocenio da li ti odgovara. Nizak, i prilicno skucen vozacki prostor. Licno mi je vise auto za zgodnog mladica od 25g, nego nekog u godinama, i mozda viskom kg… A tek kicma trans…

Balkanboj

Pazi, automobil je, prvo jednostavne mehanike, drugo zabavan za voznju. Ali nije za visoke ljude. Moj kum je davno imao jednu Miatu u americi i vozio je jedno 5 – 6 godina kao jedini automobil. I leti i zimi na -20, bilo mu je zao kad je prodavao. Ali, on je visok 172 i nije imao problema da je vozi i sa spustenim krovom. Ja sa svojih 183 nisam mogao da zatvorm krov bez da drzim glavu pognutu, a sediste koliko se secam nije moglo unazad kako bi meni najvise odgovaralo. Ako se uklapas u gabarite vozaca Miate, kupuj i… Pročitaj više »

Matija

Mazda MX5 je tehnicki i estetski veoma dobar auto a uz to ima i dobro odmerenu cenu. Zbog kabrio krova prtljaznik ima mizernu zapreminu tako da sam i ja razmisljao na temu kako bi taj auto mogao da bude upotrebljiviji za svaki dan i za odmor. Jedino resenje je zatvoren krov cime bi se pozadi dobilo vise mesta za prtljag. Taj krov bi trebalo da ima formu klasicnog kupea a ne kombija! Dalje, srednji deo krova, iznad glava putnika, trebalo bi da bude lako demontazan i da moze da se smesti u prtljaznik. To je tzv. „targa“ krov kod Porsea… Pročitaj više »