1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Škoda 1203 u modernoj odori
Škoda 1203 u modernoj odori
0

Škoda 1203 u modernoj odori

276
0
Podelite sa prijateljima:

Savremeno izvođenje Škode 1203 bi moglo da bude utemeljeno na modelu Volkswagen Transporter i da poseduje podižući krov, baš onakav kakav je i na kalifornijskim zgradama, iznosi svoju viziju Danijel Hajek, dizajner zaposlen u kompaniji Škoda Auto. Njegov rad ipak ne bi trebalo posmatrati kao naklonjen buđenju nostalgije, niti on želi da promoviše retro stil.

Iako je Škoda, ili precizniji da budemo AZNP, nekada proizvodila legendarni kombi, danas takvog modela nema u ponudi. To je pomalo i začuđujuće znajući za „dobar“ poslovni običaj Volkswagen grupe koja ima sličan model u gami, i koja bi mogla da, zahvaljujući svom ugledu kod preduzetnika, donese dosta kupaca i ćeškoj marki.

Međutim, aktuelni dizajner zaposlen u Škodi Danijel Hajek smatra da bi se stvari mogle promeniti i da bi se češki kombi mogao ponovo pojaviti u gami. Zato je i kao deo projekta „Ikone u novom ruhu“, modernizovao van Škoda 1203, na način na koji on smatra da je podesno. „Takav model bi baš dobro stajao današnjem imidžu marke Škoda,“ tvrdi on.

On je predložio da se eventualni budući van utemelji na aktuelnom kombiju s oznakom Volkswagen Transporter, koji je, uzgred budi rečeno, prošlo leto testirao naš Perica Rajković. Možda bi mogao da posluži i model podesan za kampere Volkswagen California, sa neobičnim krovom, baš kao na gornjoj ilustraciji.

U postupku dizajnerske kreacije osavremenjenog kombija, Hajek je želeo da naglasi koncept bezvremenosti, ali ne način da se vozilo dominantno sagleda kao „retro“ koncept. „Nacrtao sam savremeni automobil koji se samo ovlaš naslanja na legendu,“ opisao je Hajek filozofiju kojom se rukovodio prilikom rada na renderu.

Rezultat se ogleda u dvoredom krovu koji se nadvija nad vetrobranskim staklom i obodom rešetke hladnjaka. Kako bilo, karakterne linije dizajnerske studije su oštrije, kako u odnosu na originalni Škodin kombi, tako i spram aktuelnog vana s oznakom Volkswagena.

Najzahtevniji zadatak je bio osmisliti zadnji kraj vozila. „Nekadašnji 1203 je relativno uzak model, dok su moderni automobili prilično zgrčeni, nabacani,“ definisao je problem Hajek. Povrh toga, kao neophodnost se nametnulo i stilski povezati zadnje signalne grupe na oživljenom kombiju iz prošlog vremena, s obzirom na činjenicu da ih je original nasledio od modela 1000 MB.

Originalna Škoda 1203

Mladi dizajner je, u želji da premosti ovaj problem koji je doneo generacijski jaz u smislu stila, ubacio svetleću traku celom širinom karoserije, ali uz uspravne elemente rasvete na samim bokovima studijskog kombija.

AutoRepublika

(276)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments