Aktuelna, druga iteracija BMW-a X1 se publici poklonila u nekom trenutku 2015. godine, da bi tokom prošlog leta Gospodnjeg, bila predmet restilizacije. Sada su Bavarci posvećeni razvoju potpuno novog pokolenja omanjeg krosovera. Rad na novitetu je tek počeo, pa ne treba očekivati neke precizne odrednice na špijunskim fotografijama, jer su kamuflažne folije isuviše debele. Ipak, već sada je moguće steći sliku o tome kakve če proporcije krasiti X1 kada se u novom ruhu pojavi pred auditorijumom.

Novi X1 će posedovati uže, tananije farove koji će pride imati i drugačiji oblik od aktuelnih, tako što će gornja stranica biti nešto duža i pratiće liniju poklopca motora. Maska hladnjaka ne bi trebalo da dobije na dimenzijama, ali bi oblik nozdrva mogao biti nešto drugačiji, odnosno ne bismo se iznenadili ukoliko bi bubrezi poprimili zaobljeniju formu.

Pogled na bok novog krosovera ne bi trebalo da pokvari impozantno udubljenje za šake, oko ručica za otvaranje vrata, što je bila česta primedba „vrlih esteta“ današnjice. I sam oblik i konstrukcija spoljnog dela mehanizma za otvaranje vrata, biće drugačiji, nazire se sa paparaco fotografija. Kada smo već kod ove teme, nije loše naglasiti da su, tokom devedesetih godina prošlog veka, skoro svi modeli bavarskog proizvođača plemenitih automobila posedovali takve ručice za otvaranje vrata. Zadnji moderni BMW s takvim sistemom je bio roudster Z4, koji je otišao Bogu na istinu negde 2016.

Očito je da je uprava nemačkog giganta odlučila da se vrati starom rešenju, pa će i novi kompakt BMW Serije 2 Active Tourer, na primer, posedovati ručice za otvaranje vrata iste konstrukcije. Što se ostalih promena tiče, prostor za registarsku tablicu će biti pozicioniran nešto više, odnosno bliže liniji sa prednjim svetlosnim grupacijama namenjenim razbiljanju magle. Najverovatnije je da će se reljef na boku krosovera blago izmeniti.

Još je rano za priču o tehničkim pojedinostima očekivanog noviteta. Možemo pretpostaviti da će pogonska gama namenjena konkretnom krosoveru, biti replika onog što pod haubom kriju Serija 1 i Serija 2 u Gran Coupe izvođenju. To podrazumeva trocilindarske benzinske jedinice zapremine 1,5 litara (140 konjskih snaga), kao i dvolitarski benzinac koji, u najsnažnijoj alternaciji, razvija i svih 306 „grla“. Naravno, ni četovorcilindarski dizeli neće izostati iz game. Dodatno, razborito je očekivati i čisto električnu varijantu, a ona bi trebalo biti oslovljavana sa BMW iX1, ako je neke logike nakon što je svetu predstavljen BMW iX3.

Danas se u Srbiji, solidno opremljen BMW X1 s dvolitarskim dizel motorom, može pazariti i za nepunih 35 hiljada evra, dok se za par hiljadarki više, dobija četvorotočkaš za koji bi klinci rekli da je „baš napucan“. U svakom slučaju, naša preporuka!

AutoRepublika