1. Home
  2. Vesti
  3. Velike promene u Hondinoj ponudi u Americi
Velike promene u Hondinoj ponudi u Americi
4

Velike promene u Hondinoj ponudi u Americi

337
4
Podelite sa prijateljima:

Honda je drugi najveći inostrani proizvođač vozila u Americi, odmah iza Toyote, a japanski proizvođač vozila je prošle godine isporučio 1.450.985 primeraka, plus još dodatnih 157.385 jedinica pod oznakom premijum marke Acura. Međutim, slično kao i sve druge proizvođače, i Hondu je pogodila epidemija virusa korone, zbog koje je potražnja za vozilima snižena, pa je japanski gigant u zvaničnom obraćanju medijima najavio velike promene za narednu godinu.

Za početak, najmanji i najjeftiniji model u ponudi nestaje sa tržišta. Reč je o gradskom automobilu Fit, a u ostatku sveta je poznat pod oznakom Jazz. Ovaj potez se zapravo i mogao očekivati, pošto je proizvođač nedavno predstavio novu generaciju za globalna tržišta i već tada najavio da taj mališan neće biti dostupan „preko bare“. Fit se proizvodio u Meksiku, a iako je uvek dobijao dosta pohvala na račun iskorišćenog prostora, prodaja je uvek bila na minimalnom nivou još od debija 2007. godine.

Honda Fit (Jazz)

U prvih šest meseci ove godine, Honda je isporučila samo 13.887 primerka, što je za 19% manje u poređenju sa istim periodom prošle godine, da bi prošlogodišnja prodaja iznosila 35.414 vozila. Japanski proizvođač vozila očekuje da će većina dosadašnjih vlasnika Fita potrošiti novac na gradski krosover HR-V. Njegova prodaja je tokom prošle godine bila na nivou od 99.104 vozila, ali kako je za približno 5.000 dolara skuplji od Fita/Jazza (22.040 prema 17.145 zelenih novčanica) neće iznenaditi ako debituje dodatna jeftinija i slabije opremljena verzija.

Određene promene stižu i na račun popularnog kompakta Civica. Honda je ranije najavila da će potpuno nova generacija debitovati 2022. godine, a Civic važi za jedan od najprodavanijih automobila u Americi (prošlogodišnja prodaja je iznosila 325.650 vozila). Međutim, ova godina će biti poslednja za kupe izdanje što znači da će kupci u budućnosti moći da biraju samo između limuzine i heča.

Honda Civic Si kupe

Honda kaže da je kupe koji je predstavljen pre četiri godine, činio samo 16% od celokupne prodaje Civica, ali ovih dana ta cifra je za trećinu manja. Sa druge strane, heč je naglo dobio na popularnosti i trenutno čini 24% prodaje Civica. Kao i ostatak ponude, kupe je bio dostupan sa atmosferskim 2,0-litarskim agregatom kao i parom 1,5-litarskih turbo benzinaca u standardnom i sportskom Si izdanju.

Kada spominjemo Si, da kažemo da on neće biti deo ponude naredne godine, ali se očekuje da će se vratiti u prodajnu paletu već 2022. godine kada debituje nova generacija. Honda je nedavno uhvaćena kako testira i ekstremnu verziju Type R na čuvenoj nemačkoj stazi Nirburgring.

Honda Accord

I za kraj, minimalne promene stižu i kod veće limuzine Accord. Honda je objavila da će osvežena verzija debitovati krajem godine, ali da šestostepeni manuelni menjač više neće biti deo opreme. On je do sada bio dostupan samo u paketu opreme Sport, sa mogućnošću izbora 1,5 i 2,0-litarskih turbobenzinaca.

Japanski proizvođač vozila kaže da je prestao da proizvodi manuelni menjač još u decembru prošle godine, ali da još uvek ima velike zalihe pošto takva verzija čini svega 1,5% ukupne prodaje Accorda. Ako znamo da je prošlogodišnja prodaja limuzine iznosila 267.567 primerka, svega 3.500 jedinica je stiglo sa manuelnim menjačem, pa je teško opravdati ulaganje u nešto šta očigledno nema kupce. Ukoliko uradite pretragu na internetu, pronaći ćete svega još dvadesetak vozila u prodajnim salonima širom Amerike, pa tako da ako želite jedan od njih, bolje je da požurite.

Pod uslovom da ovo čitate, a živite i radite u Americi. I ono najvažnije, pod uslovom da znate šta je dobar automobil, a to Honda Accord svakako jeste!

AutoRepublika

(337)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dosadiste...

Prestanice da koristite frazu „zelenih novčanica“, amerika ima i veće novčanice od jednog dolara…

mkm

Jazz je preskup za klasu. Ali prava je steta za Accord. Steta sto su ga povukli sa evropskog trzista Najbolji auto srednje klase

Yankee

Ovde u Americi Fit nije nista bio skuplji nego bilo koji drugi auto u toj klasi.

moron

Zbogom 6MT …