1. Home
  2. Vesti
  3. SAD zvanično odbacile predložene standarde za potrošnju goriva (Cafe)
SAD zvanično odbacile predložene standarde za potrošnju goriva (Cafe)
0

SAD zvanično odbacile predložene standarde za potrošnju goriva (Cafe)

261
0
Podelite sa prijateljima:

Američka Agencija za zaštitu životne sredine (Environmental Protection Agency – EPA), pre nekoliko sati je izdala saopštenje u kome se jasno odbacuje plan iz doba administracije bivšeg predsednika SAD, Baraka Obame, prema kome su vozila trebalo da budu (nedostižno) energetski efikasnija od današnjih standarda. Ovo se tumači kao velika pobeda proizvođača automobila i naftnih kompanija koje su uspele da pridobiju Trampovu administraciju, i vrate predlog standarda na reviziju i preispitivanje.

Prosečna potrošnja goriva, na nivou cele game proizvođača, ili Cafe standard, nije prikladan i trebalo bi da bude revidiran, navodi se u saopštenju koje je izdala EPA. Administrator agencije EPA, Skot Pruit je izjavio da je aparatura prethodnog američkog predsednika postavila standarde “suviše visoko”, odnosno “učinila ih praktično nerealnim.” Ipak, administrator nije ulazio u dalja i dublja pojašnjenja u pogledu toga šta bi eventualno bilo primereno.

Odbačeni standardi su praktično trebalo da obavežu proizvođače automobila da prepolove prosečnu potrošnju njihove game vozila do 2025. godine. Drugim rečima, standard je predviđao limit od 4,7 litara goriva na sto kilometara vožnje.

Da li je ovo realno, prosudite sami, ali vam toplo preporučujemo da, na ovu temu, pročitate još dva članka: Ovaj  i ovaj.

Implikacije ovakve odluke po ekonomiju će biti pozitivne i ogromne, dok se na ekološka pitanja neće ni odraziti, jer proizvođači ovo ne bi ni mogli da ispune, već bi u budućnosti verovatno svedočili novim aferama, veoma nalik dizelgejtu.

(261)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments