1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. AR mišljenje: Zašto su ekrani u automobilima sve veći?
AR mišljenje: Zašto su ekrani u automobilima sve veći?
11

AR mišljenje: Zašto su ekrani u automobilima sve veći?

809
11
Podelite sa prijateljima:

Da li ste primetili da se u poslednje vreme proizvođači bukvalno takmiče ko će ponuditi veći broj displeja u vozilu, odnosno čiji će ekran imati najdužu dijagonalu? Na prvu loptu, reklo bi se da se radi o stvari prestiža i dobrom marketingu…

Na polju gedžeta u automobilu, lider je naravno Tesla i nije izgledno da će ga iko u dogledno vreme u ovom segmentu ugroziti. No, i ostali proizvođači sve su slobodniji kada je reč o ubacivanju ovakvih sistema u vozilo, s tim da je takav pristup posebno izražen pri plasmanu novih EV modela.

Polako, ali sigurno, ekrani kojima se kontroliše informativno-zabavni sistem postaju sve bitnija referanca kada je reč o ceni automobila, ali i o takozvanom tehnološkom aspektu. Suštinski, poslednje navedeni nije tačan, jer bi polje tehnologije moralo da bude prošireno i na aktivne i pasivne bezbednosne sisteme, a ne isključivo na informativno-zabavni sistem koji u suštini najčešće samo menja nekadašnje fizičke kontrole za upravljanje klima uređajem, radijom i navigacijom…

Ipak, činjenica je da displeji igraju sve veću ulogu pri prodaji i promovisanju vozila. Tako je, slično kao i sa smartfonima, veličina počela da nosi veliki značaj pa se javila misao „što veći displej – to bolji“. Što naravno, opet nije istina. Brojna istraživanja ukazala su na to da ekrani osetljivi na dodir koji su isuviše veliki, nesrazmerno mnogo odvlače pažnju vozača. Osim toga, veličina displeja nije odraz toga koliko je on dobar, niti koliko je brz odziv sistema, pa ni koliko je on jednostatavan za korišćenje.

No, upkos ovim manama, proizvođači sve više guraju veličinu i brojnost ekrana u prvi plan. Ovakav pristup posebno je evidentan kod premijum marki, koje ne gube priliku da izbiju još koji evro iz džepa kupca na ime „napredne tehnologije“. Nekoliko ekrana u stanju su da „debelo“ naplate. Otuda će i nova S klasa posedovati čak pet displeja, dva ispred vozača i tri za putnike na zadnjem sedištu.

U redu, Mercedesova S klasa je simbol luksuza i jasno je da nemačka marka sa svakom novom generacijom mora podići lestvicu u ovom segmentu. Ali, i drugi brendovi, koji spadaju među velikoserijske, rešeni su da se oproste od fizičkih komandi i masovno prelaze na ekrane osetljive na dodir kojima se kontroliše informativno-zabavni sistem.

Razmislimo li mali naglas, koliki će biti vek trajanja ovih novotarija? Mogu li da se koriste desetak godina bez većih problema? O tome čini se, slabo ko i razmišlja. Proizvođači navode da su nove generacije potrošača, takozvani milenijalci, veoma zainteresovani za što veći displej, te da je to bitna stavka prilikom kupovine novog automobila.

Uz sve to, tu je naravno i proces automatizacije vožnje. Kako vreme prolazi čujemo sve više najava o potpuno samovozećem automobilu, a u takvim okolnostima zašto kabina ne bi bila prepuna ogromnih displeja koji će služiti pretežno za zabavu?

Automobilska industrija u poslednje vreme se trudi da nam predstavi novi koncept automobila, gde je srce motor, a mozak informativno-zabavni sistem, ostaje samo jedno pitanje. Kada će novim generacijama „mozak“ vozila postati bitniji od „srca“? Čini se da je taj trenutak veoma blizu.

Đorđe Platiša 

(809)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Kao i kod telefona, kako je autor lepo primetio – svi hoćemo sve veće ekrane. Posle mnogo godina korišćenja Plus, Max… i ostalih, vratio sam se pre nekoliko meseci na standardnu dijagonalu telefona, prvenstveno zbog nošenja u džepu, i prosto ne mogu da se naviknem na smanjeni displej. Veča dijagonala uz veču rezoluciju (mnogo bitnije od veličine) znači da se informacije bilo kog tipa prezentuju jasnije i da ih je lakše „pokupiti“ blagim skretanjem pogleda. Važi i obrnuto – manja dijagonala + manja rezolucija = potrebno više vremena zadržati pogled da bi se nešto registrovalo. Dakle, veće jeste bolje (uz… Pročitaj više »

igi

Ja ne želim sve veće ekrane, zato sam godinama zakucan na stari telefon, sve se nadam vratiće se neka moda manjih telefona a ono ništa (samo Apple). A 5G telefoni će tek biti sve veći. Možda pređem na preklopne za koju godinu 🙂

TNT

I taj “manji” Apple kada okreneš u landscape ne rotira ikonice; otvoriš Escel i vidiš par redova – od posla i rada na takav način nema ništa. Ekrani idu “u visinu” mesto “u širinu” a mene gledanje video sadržaja ne interesuje, a dokumenta su mi na taj način, kao i kod većine modernijih monitora “osakaćena” po dimenziji koja mi treba – danas moraš da odeš na minimum 34 inča monitor za onu visinu dokumenta koju si imao na starim, kvalitetnim 19 inčnim monitorima. A vezano za ekrane u automobilima – to je danas realnost, možemo da kukamo koliko vod hoćemo.… Pročitaj više »

moron

Veći ekrani su bolji najviše sa razloga što tako imate veću površinu na kojoj lakše uočite i obrišete prašinu … Rezolucija je takodje bitna, jer od toga zavisi i sam način „prikaza prašine“ …

Šalu na stranu, ‘bem ti i ekrane i onog ko ih smisli u kolima …

Branko

A možda i logika: pa zašto ne bi prodali kineski tablet od 100 EUR za 2.000 EUR? Pogotovo jer su analogni instrumenti skuplji u proizvodnji. Uz to dodamo razno razne programčiće za “povećanu sigurnost u vožnji” da prikriju ugradnju jeftinih komponenti ovjesa i eto! 😂😂😂

moron

Ma, jasne su meni pobude proizvodjača …

S mile

Nisam pristalica multi multi medije, suvise brzo se tehnika razvija. Previse opcija na jednom mestu. Prakticno moras da stanes da bi rukovao njom. A i vreme je brzo gazi.

TNT

Pre nekih 18 godina vozim drugara do Smedereva. Tada sam imao prvi svoj automobil sa automatskom klimom, koju sam koristio tako da je stalno u Auto režimu, podešena na 22 stepena – tokom cele godine. Nakon par kilometara vožnje, pita on mene zašto ne otvaramo prozore. Povede se rasprava o tome da li i koliko klima skida performanse, koliko te guši taj vazduh…; da bi njegov zaključak bio kako bi on bez problema kupio automobil bez klime, jer smatra da mu ista nije potrebna (da napomenem – nije mu to bilo kiselo grožđe, tada je on vozio tek izašli 330xd,… Pročitaj više »

S mile

S jedne strane se slažem. S druge, spadam u one koji vole tehniku, ali ovo komplikovanje u kolima i gomila funkcija na jednom ekranu… Nisam za to.
Juče smo putovali bio sam suvozač, VW pasat alltrack 2.0 TDI 4×4 DSG. Moćan je ovaj DSG, održava oko 1000 do 1500rpm, veoma lepo menja brzine, malo kasni reakcija. ALI, ja bi se radije poigrao manuelnim menjačem, sa tom snagom… UH….

Tile

Ja sam za to da se postavi vesa nosac pa da svako moze sam da instalira najveci televizor i da spoji playstation. Poveze VR i uz teleport da ide gde hoce… kakve zapremine motora, broj cilindara, ogibljenje…. samo hi-tech kic

DOLF

Još malo pa će Antivirus biti obavezan uz auto.