1. Home
  2. Life
  3. IT: Veštačka inteligencija briše prednost Tesle i Kineza u odnosu na etablirane marke
IT: Veštačka inteligencija briše prednost Tesle i Kineza u odnosu na etablirane marke

IT: Veštačka inteligencija briše prednost Tesle i Kineza u odnosu na etablirane marke

562
1
Podelite sa prijateljima:

Da li tradicionalni proizvođači automobila, kompanije tipa Volkswagen, Mercedes, BMW, Stellantis, Toyota i druge, da li sve one mogu da uhvate priključak u oblasti informacionih tehnologija u vozilima sopstvene proizvodnje. Naravno pričamo u odnosu na novouspostavljene konstruktore koji su ranije krenuli u ovu oblast, pri čemu se najpre misli na Teslu i na kineska preduzeća. Da li im i koliko im u tome može pomoći veštačka inteligencija (Artificial Intelligence – AI)?

Jasno je da su tradicionalni proizvođači automobila još uvek daleko iza u oblasti automobilskog softvera. Pitanje je i da li će uopšte biti novca i vremena da oni dostignu nivo na kom su već sada digitalni pioniri. Novo istraživanje koje je sprovela kompanija angažovana u oblasti poslovnog savetovanja, Boston Consulting Group (BCG) sada podgreva nade da je to moguće.

Naime, prema onome što se da pročitati u pomenutoj studiji, automobilskim proizvođačima će u razvoju sopstvenog softvera umnogome pomoći novorazvijena generativna veštačka inteligencija, zahvaljujući čemu će oni biti u stanju da postignu željene rezultate čak 55% brže no bez nje. Dodatno, to će moći da postignu uz uštedu u troškovima od ogromnih 95%.

Odnosnu vest i rekapitulaciju onoga što piše u studiji je doneo “Handelsblatt”, navodeći da se pri pomenu veštačke inteligencije (AI) misli na alate koji su sposobni da sačine kodni ispis i algoritme skoro potpuno samostalno. Inače, poznato je da su problemi sa softverom usporili razvoj poslovnih i proizvodnih performansi nemačkih proizvođača. Sve to u uslovima rastućih suma ulaganja, izraženo u milijardama evra.

„Ubeđeni smo da generativna veštačka inteligenija može stvoriti novododatu vrednost i pomoći u uvećanju produkvitnosti uz ubrzavanje tempa razvoja,“ naveo je BMW. Jedan od rukovodilaca Cariada, kao zavisnog društva grupacije VW, a koje je zaduženo za kreaciju softverskih rešenja, rekao je novinarima lista Handelsblatt da jezički model, po kojima je čuven program ChatGPT – mogu da obezbede “izuzetno kvalitetan proces programiranja za upotrebu u automobilskoj industriji”.

„Pretpostavljamo da će ti alati biti veoma važna ispomoć našim programira, na primer, oslobađajući ih ponavljajućih radnji, ali i na način da saučestvuju, budu koautori programa,“ kazao je on.

Ipak, Elmar Prič, koji je odgovoran za automobilski softver u firmi Deloitte, potpkopava nadanja usmerena ka ideji  da će veštačka inteligancija doneti brze, revolutivne promene u nama omiljenu privrednu granu. „Generativna veštačka inteligencija neće odmah doneti revolucionarne promene u automobilskoj industriji,“ reče on novinarima. Još je i ustvrdio da će biti potrebno još neko vreme dok se upotreba AI ne ukoreni.

AutoRepublika

(562)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Na kraju će čovek postati potpuno suvišan pored AI.
Pitam se samo, ko će tada da im kupuje i automobile? AI ?