1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Da li je ovo volan budućih autonomnih vozila marke BMW?
Da li je ovo volan budućih autonomnih vozila marke BMW?

Da li je ovo volan budućih autonomnih vozila marke BMW?

271
1
Podelite sa prijateljima:

S približavanjem trenutka kada će autonomna vozila postati uobičajen deo svakodnevice, sve smo bliskiji i sa spoznajom da će unutrašnjost samovozećih četvorotočkaša izgledati radikalno drugačije od onoga na šta smo sa konvencionalnim automobilima navikli. Tako se i razvojni tim kompanije BMW bavi predviđanjem, ili bolje reći projektovanjem organizacije prostora u putničkoj kabini, gde očito vidi da će umesto tradicionalnog obruča upravljača, svoje mesto naći džojstik.

Na jednom forumu o konceptnom modelu BMW i4, postavljenom na globalnoj mreži, pojavila se objava kanadskog entuzijaste koja sluti veoma zanimljivu budućnost vozačkog doživljaja individue koja se nađe za „volanom“ BMW-a. Navodnici nisu tu da bi omalovažili bavarsku marku već da nagoveste da će se na mestu volana naći duet palica, džojstika koji su povezani u par, po sredini.

Mnogi ljubitelji automobila, imaju „onu emotivnu žicu“ i za letilice, pa nije prošlo mnogo do trenutka kada su se javili prvi učesnici diskusije s iznošenjem asocijacije na avione.

Ovakva i slična predviđanja samo su deo trenda koji odlikuje trenutne konceptne studije proizvođača, razvijene s ciljem da se predvidi kuda će nas autonomna budućnost odvesti. Implementacijom džojstika umesto obruča upravljača, kao da nam proizvođač poručuje da će se vozač uključivati u upravljanje automobilom, samo u izuzetnim situacijama, u onim koje prevazilaze moći trenutnog stepena razvoja veštačke inteligencije.

Jedina javno postavljena slika, ona koju smo postavili kao naslovnu u formi crteža, nije dovoljno informativna kako bi umovi skloni i talentovani za mašinsku nauku bili u stanju da razumeju način funkcionisanja. Ipak, možemo da pretpostavimo, a možda i samo fantaziramo da se putem pritiska na dugmad ubrzava, koči, aktiviraju pokazivači pravca, menjaju stepeni prenosa.

Ipak, biće bolje da sačekamo koju godinu, i vidimo u realnosti „kuda plovi ovaj brod“.

AutoRepublika

(271)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

SAAB je ugradio dzojstik u auto jos osamdesetih. Testirali i uvideli da to ‘nece da bidne’.