1. Home
  2. Vesti
  3. BMW će donirati motor iz M3 za novu Toyotu Supru GRMN
BMW će donirati motor iz M3 za novu Toyotu Supru GRMN
0

BMW će donirati motor iz M3 za novu Toyotu Supru GRMN

280
0
Podelite sa prijateljima:

Američki specijalizovani medij Motor1 je pre par dana objavio vest, ili možda bolje reći najavu, glasinu, spekulaciju koja će verovatno dodatno rastresti obožavaoce japanskog kultnog automobila Toyota Supra, inače već načete realizacijom takozvanog „Projekta Zupra“ koji je rezultirao prezentacijom blizanačkih roudstera Z4 i već pomenute Supre. Naime, japanski pulen će po svemu sudeći naslediti još jedan bavarski motor, a ovoga puta se govori o rednom trolitarskom šestocilindrašu s dve turbine.

Ova pogonska jedinica je praktično najprestižnija linijska „mašina“ koju luksuzna bavarska marka trenutno (namerava da) nudi, a očekuje se da u sedanu BMW M3 Competition Package ona raspolaže sa celih 510 konjskih snaga. Već u ovom trenutku, Toyota Supra u jednoj verziji, pod haubom krije BMW-ov 3.0-litarski dragulj kodne oznake “B58”, i kao takav je jedna od najcenjenijih komponenti na novoj Supri. Ipak, deluje da su Japanci željni da kupcima ponude još mišićaviju alternativu, pa otuda i ove priče.

Motor koji su bezecovali Azijati nosi pak S58 indeks, a on kao takav i priliči GRMN izdanju Supre, pri čemu svi ljubitelji automobila znaju da je GRMN skraćenica od “Gazoo Racing Meister of the Nurburgring”. Dakle, i u simboličkom smislu, nemački motor pristaje japanskoj ikoni, čini se. Ali, kako navode novinari iz pomenute redakcije, Tecuja Tada iz Toyote, je imao složen zadatak ubeđivanja razvojnog tima iz M odeljenja, da se saglasi sa ovom idejom, pa je nekako napravljen kompomis da se ova „ljuta mašina“ iskoristi na veoma limitiranom broju primeraka Toyote Supre.

Očigledno je da Toyota Supra GRMN neće videti svetlost dana pre 2023. godine, a govori se o kontigentu od samo 200 sklopljenih jedinica koje će „biti puštene s lanca“ pre 2025. kada je najavljen očekivani kraj tržišnog, životnog veka aktuelne generacije japanske Supre.

Nema priča o cenovnoj pozicioniranosti varijateta s oznakom Supra GRMN, ali upućeni licitiraju s cifrom od oko 100.000 američkih novčanica. Videćemo kako će to na kraju izgledati, moguće je da naposletku ova verzija Supre konkuriše i Porscheu 911 GT3.

AutoRepublika

(280)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments