1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen Taos – prototip već dostupan za testiranje
Volkswagen Taos – prototip već dostupan za testiranje
2

Volkswagen Taos – prototip već dostupan za testiranje

174
2
Podelite sa prijateljima:

Pre svega nedelju dana Volkswagen je objavio debi novog manjeg krosovera za američko tržište pod oznakom Taos, a brzo je postalo jasno da Nemci nikako ne gube vreme. Kod većine konkurenata bi verovatno morali da čekamo mesecima da vidimo koju špijunsku fotografiju, ali ne i kod Volkswagena, pa je Taos ispred nas spreman za prvu test vožnju. Model koji je dopao profesionalne novinare je još uvek u konceptualnoj formi i daje nam generalnu ideju šta možemo da očekujemo.

Kao što je poznato, Taos je dobio ime po malom gradiću u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko, a u Volkswagenovoj ponudu će zauzimati poziciju ispod nešto većeg modela Tiguan. Potrebno je spomenuti da će Taos biti dostupan samo „preko bare“ gde se ne prodaje model T-Roc. Volkswagen vidi glavnu konkurenciju u Nissanu Rogue Sportu (u Evropi poznatiji kao Qashqai), Hyundai Tucsonu, Kiji Seltos i Subaruu Crosstreku. Proizvodnja će se odvijati u veoma poznatoj fabrici grada Puebla u Meksiku, a nju ujedno napuštaju većina Volkswagenovih proizvoda na četiri točka za američko tržište.

U zvaničnom obraćanju medijima, finansijski direktor kompanije Johan Denishen je izjavio da Taos predstavlja novi korak Volkswagena u proizvodnji vozila i da je jednako bitan koliko i nova generacija električnih automobila pod ID oznakom. Dok bi u prošlosti sve odluke padale u Volfsburgu, bez obzira za koji deo sveta je novitet namenjen, Denishen kaže da će sada svaki kontinent imati kompletnu slobodu da razvija ponudu za takva tržišta. U prošlosti Volkswagen bi „preko bare“ dobijao kritike kako ne razume „Jenkije“ i da pokušava da im „uvali“ automobile razvijene za tradicionalnog nemačkog kupca, pa tako možemo zaključiti da bi Taos trebalo da predstavlja veliku prekretnicu za kompaniju.

Razvoj ovog krosovera je započet na modernoj MQB platformi koja pokreće mnoge globalne proizvode na četiri točka od strane nemačkog giganta, kao što su Škoda Karoq, Volkswagen T-Roc i Audi Q3. Sam ovaj detalj je veoma obećavajući pošto su Amerikanci u prošlosti uglavnom dobijali „otpatke“, to jeste platforme čiji je životni vek u Evropi odavno prošao. Lista moderne tehnologije se nastavlja i na račun motora, a Taos će pokretati novi 1,5-litarski turbo benzinac sa 158 konjskih snaga.

Volkswagen obećava da je on u ovom momentu ekskluzivni samo za ovaj krosover, ali internetom već kruže glasine da ćemo ga uskoro videti i pod haubom limuzine Jetta. Snaga će se prenositi na prednje točkove preko osmostepenog automatskog menjača, a još uvek moramo da čekamo na odluku kompanije da li će biti ponuđen i pogon na sva četiri točka. Šanse za tako nešto su veoma visoke, a u tom slučaju automatski menjač će imati jednu brzinu manje.

Test vožnje američkih medija su trajale veoma kratko, a većina njih ima samo reči hvale na račun visokog maksimalnog obrtnog momenta onog momenta čim stisnete papučicu gasa. Slična situacija je i na većim brzinama pa nemački predstavnik svakako iznenađuje u moru rivala koji se na papiru mogu pohvaliti sa većim brojevima. Ponašanje na putu je zadovoljavajuće i Taos je relativno tih, udoban i prostran. Na zvanične cifre potrošnje ćemo sigurno čekati nekoliko meseci, a novinari magazina Motor Trend kažu da po njihovima procenama ona bi trebala da iznosi tek oko 7,5 litara na 100 km/h.

Na račun enterijera je teško doneti zaključak pošto je još uvek u prototip fazi, a možda najmanje iznenađuje samo stil krosovera i sumnjamo da će ga neko pomešati sa bilo kojim drugim vozilom osim onoga iz nemačke kompanije. To i ne mora da bude mana, pošto su i Amerikanci navikli na prepoznatljivi Volkswagenov dizajn, ali istovremeno definitivno pokazuje godine u državi gde se vozila osvežavaju svakih nekoliko godina.

Zvanična prezentacija Taosa će uslediti 13. oktobra, a u izloženo-prodajne salone bi trebao da stigne narednog leta. Cena je još jedna nepoznanica, a kako za Tiguan treba izdvojiti 24.945 dolara realno je očekivati da će Taos biti barem za nekoliko hiljada najmanjih zelenih novčanica jeftiniji. Proteklog meseca čak 71% svih prodatih vozila u ovoj državi su bili krosoveri, terenci i pikapi, pa Volkswagen definitivno nema mnogo vremena za gubljenje i hitno mu je potreban krosover kao što je Taos da smanji zaostatak nad konkurencijom.

AutoRepublika

(174)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Sam podatak da novi model izgleda kao da je 10+ godina star govori da Volkswagen jos uvek nema predstavu sta Amerikanci traze od auta.

Zoca

Tako je pre vise od trideset godina ,i kasnije, GM furao fazon prodaje u USA Pontijaka,Shevroleta ……Evropskih korena,(nekih Opela,Isuzua…Daewoo-a).Cak i USA brend nije bio garancija uspeha.Over-enginereed je obrnuto proporcionalan izdrzljivosti koja se vise trazi.Japanci to bolje kuze,zato bolje prolaze.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Zoca