1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Toyota ponovo proizvodi delove za prvi japanski superautomobil
Toyota ponovo proizvodi delove za prvi japanski superautomobil

Toyota ponovo proizvodi delove za prvi japanski superautomobil

215
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota je pre oko godinu dana osnovala posebnu diviziju koja nosi oznaku GR (Gazoo Racing) Heritage Parts. Cilj je ponovna proizvodnja delova za treću i četvrtu generaciju modela Toyota Supra, koja je izuzetno popularna među kupcima, ali nedostatak rezervnih delova za automobile stare preko trideset godina je svakako problem.

Japanski gigant je sada najavio da će proizvoditi određene delove i za svoj prvi superautomobil, a reč je naravno o modelu 2000GT. U vreme kada je ovaj sportista debitovao 1967. godine, japanska automobilska industrija je uglavnom proizvodila male, ekonomične i jeftine gradske primerke, pa je 2000GT delovao kao svemirski brod.

Toyota 2000GT zadnji kraj

Sa egzotičnim dizajnom (za koji mnogi kažu da je podsećao na legendarni Jaguar E-Type) i Yamahinim 2,0-litarskim linijskim šestakom koji je razvijao 148 konjskih snaga, 2000GT je mogao da dostigne maksimalnu brzinu od 217 km/h. Za takvo zadovoljstvo je bilo potrebno izdvojiti 6.800 američkih dolara (oko 52.000 zelenih novčanica prema današnjoj vrednosti novca) pa je prodat svega 351 primerak.

Ali, 2000GT je uspeo u svojoj nameri i proslavio je Toyotu, pa se od tada pojavio u filmu „You Only Live Twice“, koji govori o čuvenom britanskom tajnom agentu Džejmsu Bondu, a kasnije je postao i prvi japanski automobil koji je prodat za preko milion američkih dolara.

U svakom slučaju, GR Heritage Parts će narednih meseci početi da nudi kompletan menjač za 2000GT, a kupci nisu obavezni da kupe celokupni menjač već mogu da naruče i specifične delove.

Da bi sprečila preprodaju na „crnom tržištu“, Toyota zahteva od kupaca da dokažu da poseduju 2000GT pre nego što prihvati da im isporuči naručene delove.

Ukoliko se potražnja pokaže dovoljno velikom, japanski proizvođač vozila planira da proširi ponudu i sa ostalim delovima svog popularnog sportiste. A kako je program GR Heritage Parts za sada veliki uspeh, iz Toyote su najavili da uskoro možemo očekivati i listu delova za one masovno proizvedene sportiste kao što su Celica i MR2.

AutoRepublika

(215)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments