1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: BMW M Coupe prve generacije
AR pijaca klasika: BMW M Coupe prve generacije

AR pijaca klasika: BMW M Coupe prve generacije

609
2
Podelite sa prijateljima:

BMW-ova istorija modela pod oznakom, ili iz serije Z je toliko zanimljiva da ćemo jednog dana morati da joj posvetimo kompletno izdanje u našoj sekciji „Zanimljivost dana“. Nudio se u nekoliko generacija i svaka od njih je imala svoj poseban šarm i razloge zašto je oduševljavala kupce.

Prvi „Z automobil“ je bio Z1 i debitovao je krajem osamdesetih godina prošlog veka, pre nego što su čelnici bavarske kompanije odlučili da ipak žele da vide masovnu proizvodnju sa naslednikom pod oznakom Z3.

Proizvodio se od 1995. do 2002. godine, i u tom je periodu pronašao približno 300 hiljada kupaca, što se u to vreme smatralo velikim komercijalnim uspehom. Kupac je mogao da bira između roudstera i konfiguracije koju je BMW nazivao kupe, iako je jasno da je reč o takozvanom stilu „shooting brake“, to jest karoseriji sličnoj sportskom karavanu s dvoje vrata. Z3 je takođe postao prvi BMW koji se proizvodi samo izvan Nemačke pošto je silazio sa pokretne trake u američkoj saeznoj državi Južnoj Karolini. Inače, ranije smo imali jedan divan članak o „simpatičnom autsajderu.


Pored standardnog modela, kompanija iz Minhena je nudila i onaj sa označkom M u periodu od 1997. do 2002. godine. Posebno su poželjni oni primerci nastali tokom poslednje dve godine proizvodnje kada ih je pokretao moderniji benzinac sa kodnom oznakom S54.

Razvijao je 321 konjsku snagu i maksimalnih 354 Nm obrtnog momenta iz radne zapremine 3,2 litre poznatog BMW-ovog motora sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji. Snaga se prenosila na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača, a u spomenute dve godine proizvodnje je prodato samo 1.112 jedinica.

Fabričke informacije kažu da mu je bilo potrebno 4,8 sekundi da ubrza od nule do 100 km/h dok je maksimalna brzina bila limitirana na 260 km/h. Možda brojke ne zvuče previše impresivno za današnje standarde, ali pre dvadesetak godina je bila u samom rangu sa ostalim sportskim četvorotočkašima širom sveta.

Spomenućemo da je M Coupe na američkom tržištu koštao 45.940 dolara ili nešto manje od 74 hiljade „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnjeg oglasa je iz 2002. godine i nalazi se u gradu Berkli unutar američke savezne države Kalifornije. Originalno je prodat preko izložbeno-prodajnog salona Classic BMW u gradu Ričardson (savezna država Teksas) i celokupan život je proveo u veoma suvoj klimi.

To je pomoglo da i posle dve decenije automobil i dalje izgleda kao da je tek napustio fabriku. Doduše, na satu je cifra od samo 17 hiljada milja ili 27.200 kilometara. Navodi se da je bogato opremljen, i da se u rukama sadašnjeg vlasnika nalazi tokom poslednjih petnaest godina. Redovno je servisiran, što potvrđuje dugačka lista računa i ostale dokumentacije.

Prodavac je dobio svega pet ponuda tokom desetodnevne aukcije, ali je najviša od njih iznosila čak 101 hiljadu dolara.

Zoran Tomasović

(609)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

ako išta gluplje u enterijeru ima to su prekidači za klima uređaj
izgledaju kao na starom električnom šporetu,
uredu da je to neki golf iz tog doba, ali bmw od skoro 50k $
katastrofa

Bungi

Z1 M zvani cipela.Slabi koševi amortizera, problem koji je se rješavao dodavanjem metalnih podloški ispod.Još veći problem pozadi je bio mekana greda i nosači diferencijala od tankog lima, koji su znali da popucaju pod silinom „M zvijeri“ ispod haube.Kako se taj problem otklanja objašnjeno je u čuvenoj emisiji Wheeler dealers.