1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Najlepši BMW u istoriji
AR pijaca klasika: Najlepši BMW u istoriji

AR pijaca klasika: Najlepši BMW u istoriji

4.86K
27
Podelite sa prijateljima:

Nedavno smo se dotakli teme o automobilu koji je od strane eksperata ocenjen kao najlepši četvorotočkaš koji je ikada proizveden. Reč je naravno o Jaguaru E-Typeu, ali smo dobili mnogo komentara sa objašnjenjem „ma ni blizu, lepši je ovaj ili onaj“. Tako započinjemo i današnju temu, odnosno s očekivanjem da se generacija E24 modela Serije 6 neće dopasti mnogim čitaocima, i da će reći da kako su modeli 507 ili E9 možda privlačniji.

Ali eto, meni se E24 najviše dopada, a vi me slobodno iskritikujte kako neki Jenki može da „zna“ šta je iz Bavarske lepo…


E24 je imao karijeru dugu čak trinaest godina. Proizvodio se od 1976. do 1989. godine i predstavljao „Bemve“ u kategoriji takozvanih „gran turismo“ automobila. Nudio se sa benzinskim motorima sa šest cilindara, pogonom na zadnje točkove i samo kao kupe, a pokazao se veoma popularnim među kupcima.

Za mene lično je poseban utisak ostavio prelepi dizajn koji je nacrtao čuveni Pol Brak. Ovaj Francuz je dizajnirao većinu vozila nemačkog giganta u periodu sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a kada je BMW odlučio da doda i izdanje M6, uspeh svakako nije mogao da izostane. M6 je bio dostupan od 1983. do 1989. godine i u tom periodu je pronašao 5.855 kupaca. Primerak iz današnje priče nam stiže sa američkog tržišta, što je zapravo velika mana koju ćemo opisati malo kasnije.

Model koji se „preko bare“ zvao M6 je u Evropi bio poznat kao M635CSi i dva vozila su delila većinu dizajnerskih linija. To se odnosi na agresivnije branike, specijalne felne i mali spojler dok smo najveću razliku mogli da vidimo ispod haube. Tu se nalazio 3,5-litarski benzinac, ali dok je konfiguracija na Starom kontinentu razvijala 282 konjske snage, Amerikanci su morali da se zadovolje sa samo 256 „grla“.

Razlog je ležao u strožijim zakonima na račun izduvnih gasova i američka verzija je takođa imala i veću masu zbog bezbednosnih mera. Ova vozila su prenosila snagu na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. To se odrazilo i na performanse.

Onome u Evropi je bilo potrebno 5,8 sekundi da ubrza od nule do 100 km/h dok je američki rođak bio za punu sekundu sporiji. Maksimalna brzina se takođe razlikovala (255 prema 230 km/h), ali i pored toga, većina primeraka s oznakom M6 su završila na teritoriji baš preko bare. Tamo je za ovog lepotana bilo potrebno izdvojiti 58.720 dolara ili oko 153.164 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnje priče se nalazi u gradu Kosta Mesa unutar američke savezne države Kalifornije. Proizveden je 1987. godine i do sada je prešao 32 hiljade milja (51.200 kilometara). U oglasu se navodi da je detaljno osvežen po pitanju mehanike, i to početkom ove godine, dok su limarija i enterijer uglavnom u originalnom stanju.

Vlasnik takođe kaže da je krov jednom farban nakon modifikacija na šiberu. Kočnice su detaljno prepravljene pre tri godine, klima uređaj je zamenjen početkom ove godine, pa je ovaj M6 definitivno spreman za puteve bez dodatnog ulaganja.


Do kraja aukcije je ostalo još dva dana, a najviša od sedamnaest ponuda iznosi 36.666 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(4861)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da, i meni je M635CSi jedan od najlepših BMW-a svih vremena.

Matori

I meni, naravno sa evropskim branicima.

GopTear

f30bimmerforum „E24 – no doubt the ugliest BMW ever.“

Renault Terminator

Kupuj Zoki ovo.To je Bembara za tebe🙂.

Yankee

32.000 milja i motor vec detaljno osvezavan hehe

Renault Terminator

Auto bre star koliko…skoro 40 godina..da je 1km nije napravio morao bi se osvežiti za tolike godine stajanja.

Yankee

Evo moj Chevrolet je presao 52.000 milja u 51 godinu i nije mu potrebno nikakvo „osvezivanje“ hehe

Milan Grozdanović

jesi siguran? xD

Yankee

100%, to je ipak muscle car. 😉

Renault Terminator

Jest,isto kao i gume na Yarisu🤣…

Yankee

Dabome … Pa nije to Bemve pa da moras menjati sve potrosne delove svakih 5000 milja kada dosipas ulje. 😉

Renault Terminator

Ja potrošne delove zamenim na svakom autu koje kupim,to uradim prvenstveno zbog sebe jer ne vjerujem nikome i neću da razmišljam jel vlasnik menjao svećice npr ili nije,to što on kaže da je sve promenio i da samo vozim…to okači mačku o rep.Jedino ako znam čovijeka pa znam kako je održavao auto onda je druga priča a ovako ne hebem iznenađenja.Ja to sve zamenim i znam da je sve novo i što je bilo do mene (kada je u pitanju motor) ja sam sve uradio. Ali umeju automobili da budu i zahvalni za to..nikada ni jedan me nije ostavio na… Pročitaj više »

Yankee

Ja sam kupio Yarisa novog tako da sam jedini vlasnik. I sa izuzetkom guma i par puta kocnica jos mu nista nisam dirao, a evo priblizava se 300.000 km.

Renault Terminator

Pa nebi ni ja ništa dirao da sam kupio nov auto.Jedino bi menjao ulje i flitere na 10.000km a ne na 30.000km kako fabrika kaže.Ovo ostalo nije problem kako je fabrika propisala kada kojo dio ide…i goni.

Laki

Takvom domaćinu je sevap dati novu bembaru.

Renault Terminator

Pokloniti da😁..ali domaćin i da ima love za novu Bembaru teško da bi dao.Vjerovatno bi se opredelio za godinu/dve star auto sa 10.000-ak -30.000-ak km na satu i to je to.
Žao mi bilo baciti 10.000-15.000 eura više na potpuno nov auto kojeg čim išćeram iz salona nije više nov.Za te pare kupim ćaći Renaulta da sve zvoni😁.I plus Bembara stara godinu dana za mene.Jest mi mašta dobra🤣…

Yankee

Bravo za izbor Renaulta za caleta … eh da toliko mislis i o sebi kao o caletu hehe

Renault Terminator

Nudio mu ja Bembaru 3-ku ili 1-cu…neće.Kaže nije to za mene.
Gledamo nekog Clia 3,Megana 3 i eventualno Laguna 3 ako naleti neka benzinjara.

Yankee

Pametan ti je cale hehe i nece svapske aute.
Ja sam odlucio mom caletu dati moj Chrysler 300 za par godina, a sebi kupiti Ford Bronco.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Yankee
Laki

Eto i to je domaćinsko razmišljanje. Poštuj roditelja da ti dobro bude u životu kaže pismo!

Renault Terminator

Tako bi trebalo biti.

Laki

Tako je junače.

Marko

Treba osvjeziti motor ako je u pitanju renault.

Renault Terminator

Pa evo nije Renault…pa osvježavan.

Laki

Medju 5 najljepših je sigurno.

Beli

Lepsi mi je onaj iz „Južnog Vetra “
M6 E 24 je Ikona

Matija

Veoma lep auto! Njegov predhodnik E9 Coupé za mene je jos lepsi! Razlog: opticki deluje lakse a linija cistije.