1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Da li ćemo dobiti najskuplji Chevrolet Corvette ikada prodat?
Da li ćemo dobiti najskuplji Chevrolet Corvette ikada prodat?

Da li ćemo dobiti najskuplji Chevrolet Corvette ikada prodat?

188
1
Podelite sa prijateljima:

Chevrolet Corvette je bez sumnje američka ikona. Sa karijerom koja traje već 67 godina i sa preko 1,5 miliona prodatih jedinica, Corvette predstavlja odličan spoj stila, performansi i imidža po veoma pristupačnoj ceni koja je uglavnom daleko niža od nemačke i italijanske konkurencije.

Većina ljubitelja ovog automobila će reći da je najpoželjniji model iz 1963. godine. Ova godina je bila prva za novu drugu C2 generaciju, a ostala je upečatljiva kao jedina godina gde je zadnje staklo bilo podeljeno na dva dela. Iz tog razloga, cene umeju da budu i nekoliko puta više u poređenju sa ostalim modelima iz ponude generacije C2.

 

Ali, ako bismo tražili najskuplji Corvette u istoriji, onda je L88 oznaka sveta. Ona je upotrebljavana da bi označavala trkački program, a najređi model je onaj iz 1967. godine. Tada je proizvedeno samo 20 jedinica ravnopravno raspoređenih između kupea i kabrioleta. Jedan od njih u kupe izdanju je prodat 2014. godine za 3,85 miliona dolara, što je rekord za Corvette, a na listi pet najskupljih primeraka u istoriji ovog velikana čak četiri pripadaju izdanju označenom sa L88. Ispred nas je sada primerak koji bi mogao da obori spomenuti šest godina star rekord.

I ovaj put reč je o L88 verziji iz 1967. godine, a kabriolet pokreće V8 motor zapremine 427 kubnih inča (7,0 litara) sa 530 konjskih snaga. Glava agregata je proizvedena od aluminijuma, a konstruktor spartanskog enterijera je izbacio većinu opreme da bi se uštedelo na težini. Za takav paket kupac je morao da izdvoji 947 američkih dolara, što je oko 7.300 zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca.

Ovaj specifični primerak je poslednji iz 1967. godine, sa serijskim brojem 21.550, i kupio ga je inženjer po imenu Klif Gotlob. On se takmičio na trkama 24 sata Daytone gde su prijatelji i familija činili tim u pit stopu, a 1970. godine je završio kao drugoplasirani u GT klasi i na ukupnoj 11. poziciji.

Automobil je imao trkačku karijeru sve do 1975. godine, a tri godine kasnije novi vlasnik ga je osvežio. On se potrudio da sačuva što je više moguće originalnih delova, pa tako agregat još uvek nije taknut, ali je kupio još jedan novi L88 motor u slučaju da naredni vlasnik želi da se reši originala. Corvette je posle toga još nekoliko puta promenio vlasnika, a novi agregat je svaki put bio deo prodaje.

 

L88 će se pojaviti na Mecum aukciji tokom jula, a eksperti smatraju da bi mogao da dostigne cenu od oko pet miliona američkih dolara. Dok automobil deluje daleko od idealnog „show“ stanja, veruje se da upravo mogućnost da se vidi 53 godine istorije na njemu ga čini toliko privlačnim potencijalnim kupcima.

AutoRepublika

(188)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Remek delo. Za mene je ’63 Corvette split-window medju 3 najlepsa serijska auta ikada proizvedena.

comment image

comment image

comment image