1. Home
  2. Industrija
  3. Turska: Erdogan se sveti nemačkim proizvođačima zbog Volkswagena?
Turska: Erdogan se sveti nemačkim proizvođačima zbog Volkswagena?
4

Turska: Erdogan se sveti nemačkim proizvođačima zbog Volkswagena?

5.88K
4
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je Volkswagen rešio da povuče odluku o izgradnji fabrike u Turskoj, tamošnje vlasti počele su sa istragom nemačkih proizvođača u cilju zaštite konkurencije. 

Turci ispituju da li su Audi, Volkswagen, BMW i Mercedes prekršili Zakon o konkurenciji. Za sada se čini da su rukovodioci navedenih brendova u Turskoj razmenjivali poverljive informacije, kao i da su vozila sva četiri proizvođača pod istragom zbog „ekoloških i bezbednosnih nedostataka“. Kako navodi Bloomberg, ovakva definicija se najverovatnije odnosi na tzv. lažljivi softver kod dizel automobila.

Ipak, nemački mediji ističu da je istraga usmerena isključivo protiv germanskih proizvođača, što oni vide kao atak zbog otkaza Volkswagena i menjanja planova u vezi sa izgradnjom fabrike.

Podsetimo, VW je više puta odlagao konačnu odluku o sudbini planiranog pogona u Maloj Aziji, a nedavno su saopštili da zvanično odustaju od prvobitnih planova i da neće praviti fabriku u ovoj zemlji. Rukovodstvo nemačkog giganta opravdalo je svoju odluku da novonastala situacija ne zahteva dalje širenje proizvodnih kapaciteta.

Volkswagen je želeo da fabrika u Turskoj bude zadužena za snabdevanje zemalja u Istočnoj Evropi, kao i za dopremanje vozila u države na Bliskom Istoku.

Nemački mediji uvereni su da iza istrage o kartelskom delovanju navedenih marki u Turskoj stoji želja Erdogana da se osveti zbog Volkswagenovog odustajanja od fabrike. Focus.de prenosi pisanje Al Jazeere i navodi da ovo nije prvi put da Erdogan „preti“ stranim kompanijama u Turskoj.

Nedavno je predsednik zemlje iz Male Azije ušao u sukob sa predstavnicima društvenih mreža, navodeći da će država morati dodatno da reguliše „nemoralni sadržaj“ koji se promoviše na sajtovima kao što su YouTube, Facebook, Instagram itd…

Šta kažu nemački proizvođači o turskoj istrazi?

Focus.de poslao je upite na adrese izlistanih brendova, ali su odgovori veoma šturi. Mercedesova pres služba kratko je odgovorila da se radi o „istrazi pet tehničkih radnih grupa“, s tim da nisu u mogućnosti da kometarišu tekuće procese.

BMW je potvrdio da je u pitanju istraga u veti sa turskim antitrust zakonima, te da sarađuju sa tamošnjim vlastima. Ipak, BMW navodi i da nisu umešani u bilo kakve prekršaje u vezi sa emisijom štetnih gasova. „Verujemo da su akcije turskih vlasti posledica velike istrage koju je započela Evropska komisija u vezi sa zaštitom konkurencije, BMW nema nikakve probleme sa emisijom štetnih gasova“, stoji u saopštenju bavarske marke.

I sam Volkswagen je naveo da je u pitanju istraga povodom kršenja turskih zakona u vezi sa zaštitom konkurencije. VW nije dao odgovor da li su poslednje akcije turskih vlasti deo „osvete“ Erdogana zbog napuštanja planova u vezi sa izgradnjom fabrike.

AutoRepublika 

(5878)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
da11

Normalno da postoji kartel, u Europskoj auto industriji.
1. EuroNcap, kako volkswagen golfa 8 testira prije nego sto je u prodaji, kako ne bi dobio losije rezultate po novom protokolu, jer su se golf, ibiza,i octavia trebali testirati tek u 2020.
2. EuroNorme
itd.

Don

E to nisam znao, svaka čast za informaciju @da11

Don

Zanimljivo, koja medijska kampanja protiv turskog predsjednika da to nije humano,i to već 5-6 godina, očito dobro radi svoj posao i trn je u oku drugima. Svaka moguća tema se koristi da mu se sruši imidz, pa evo i ovo. Nisi bili takvi naslovi kad je vw prvi put optužen za skandal tamo u americi Svugdje u svijetu se svabe zbog varanja kažnjavaju , poznato je da se napravili kartel , i sad kad je turska, možda i 30ta a ne prva po redu,pokrenula proces od kojeg ionako neće biti ništa(čak je i jedna koreja oplela kaznu vw), najednom turska… Pročitaj više »

Pesterac

Moje skromno misljenje je:Vise Turska treba Evropi nego obrnuto!!! Njima(Eu) Turska bode oci jer postaje sve nezavisnija od Eu i vecime zemalja!! Za Razliku od Grcke,Saudi Arabije i vecine Drzava, Turska ima svoje Fabrike Auto industrije,Namenske indurtije,Avio indutriju,Brodogradnju kako Vojnu tako i Civilnu e to njima stipa oci jer grdne milijarde vise neidu u Budzete Nemacke,Amerike i ostalih Robovlasnika!!!!