1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Rezultati studije: Četvrtina električnih vozila prodatih u Evropi 2024. godine biće proizvedena u Kini
Rezultati studije: Četvrtina električnih vozila prodatih u Evropi 2024. godine biće proizvedena u Kini

Rezultati studije: Četvrtina električnih vozila prodatih u Evropi 2024. godine biće proizvedena u Kini

2.23K
3
Podelite sa prijateljima:

Prema rezultatim studije veoma uticajne lobističke grupe Transport & Environment (T&E) u Briselu, tržišni udeo automobila kineske proizvodnje na evropskom tržištu električnih vozila povećaće se sa 19,5% u 2023. na oko 25% na kraju ove godine. I to uprkos očekivanim povećanjima carine na uvoz iz ove azijske države.

„19,5% svih električnih automobila prodatih u EU prošle godine, odnosno 300.000 jedinica, sastavljeno je u Kini. U Francuskoj i Španiji, skoro svaki treći električni model prodat 2023. godine proizveden je tamo“, navodi se u studiji T&E.

Prema zvaničnicima T&E, podizanje tarifa na električne automobile sastavljene u Kini na nivo od 25 odsto učinilo bi sedane i SUV-ove srednje veličine proizvedene u Kini skupljim od odgovarajućih evropskih modela, ali bi kompaktni SUV-ovi i dalje bili nešto jeftiniji.

To je zato što su cene ćelija za litijum-jonske baterije proizvedene u Kini najmanje 20% niže nego u Evropi, a kineski proizvođači baterija razvili su naprednije tehnologije i lance snabdevanja. Osim toga, povećanje poreza neće dugo štititi evropske proizvođače automobila jer su njihovi kineski konkurenti već počeli da grade fabrike u Evropi.

Dok su evropski ili američki brendovi kao što su Dacia, BMW ili Tesla bili glavni uvoznici ovih električnih vozila u Evropi prošle godine, čisto kineski brendovi su na putu da zauzmu 11% evropskog tržišta električnih vozila na kraju godine.

„Više od polovine kineskih električnih automobila (koji se ne prodaju u Evropi) pripadaju zapadnim proizvođačima automobila. 28% svih BEV proizvedenih u Kini uvezla je Tesla, a brend Dacia činio je još 20 %. Kineski domaći brendovi takođe su se popeli sa 0,4% tržišta električnih automobila u 2019. na 7,9% lani. T&E procenjuje da bi brendovi kao što su BYD, MG i drugi mogli da dostignu 20% tržišta BEV do 2027, navodi se u izveštaju.

U tom kontekstu, čak je i ova ekološka lobistička grupa došla do zaključka da je jedino rešenje za održavanje konkurentnosti evropskih proizvoda subvencionisanje proizvodnje baterija. Ovo je „jedini način na koji proizvođači automobila u EU mogu da se takmiče sa kineskim brendovima“, napominju zvaničnici T&E.

Štaviše, autori studije „Povisiti tarife ili ne – Kako Evropa može da koristi tarife kao deo industrijske strategije“ smatraju da bi „trebalo uzeti u obzir i visoke troškove za baterije“. U poređenju sa SAD i Kinom, EU trenutno ima najniže tarife na takve proizvode.

AutoRepublika

(2229)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Peki

Mozda, ukoliko im ne nametnu nekakve takse i carinu kao sto planiraju, jer navodno nisu fabrikovani od ciste energije…😉

Matija

A evropski su cisti? 🙂
Ne sme EU da izmisli nikakve prepreke protiv Kineza jer bi im se to vratilo kao bumerang.

Matija

Ove godine bice cetvrtina. Iduce bice trecina. I tako dalje. 🙂