1. Home
  2. Industrija
  3. Peugeot i Renault se bore za savez sa Fiatom
Peugeot i Renault se bore za savez sa Fiatom
1

Peugeot i Renault se bore za savez sa Fiatom

510
1
Podelite sa prijateljima:

Kako navodi francuski portal bfmbussiness razgovori između PSA i FCA se intenziviraju. 

Polje trenutnih pregovora su operativne i finansijske teme, a pomenuti portal ističe da je francuska grupacija oprezna u vezi sa saradnjom sa italijansko-američkom alijansom. PSA se već nekoliko nedelje spominje u stručnim medijima kao najozbiljniji kandidat za novu kooperaciju sa FCA.

Osim toga, tvrdi se da porodica Anjeli, koja poseduje 29% učešća u Fiatu, želi da proda svoj udeo i to za gotovinu! PSA ovo ne odgovara, a kako piše francuski portal, čelnici galske grupe spremni su da preuzmu kompletnu FCA ali pod određenim uslovima koji uključuju isplatu jednog dela i razmenu akcija između dve kompanije.

Ipak, ne ide sve glatko. Peugeot je navodno veoma zabrinut zbog velike flotne emisije FCA, a realno je da će ova alijansa teško ispuniti nove zahteve koje plasira EU na tom polju. Francuzi ističu da će Fiat i ostali članovi italijansko-američkog giganta biti ugroženi ozbiljnim finansijskim kaznama, a prema njihovim procenama one bi se kretale u zbiru od oko 3 milijarde evra!

Upravo je bojazan zbog velikih kazni jedan od razlog zašto porodica Anjeli želi da se povuče iz Fiata. Sa druge strane, PSA se plaši i zastarelosti Fiatovih fabrika u Italiji, jer bi za njihovu modernizaciju bilo neophodno odvojiti mnogo novca, a razlog za strah je i problem sa komercijalnim vozilima odnosno pojava „kanibalizma“ u samoj grupaciji.

FCA traži i na drugim mestima 

Nisu Italijani zakucali samo Peugeotova vrata. Citirani portal navodi da se u pregovore aktivno uključio i Renault. Renault je navodno ušao  u pregovore, ali su tek u početnoj fazi. Da bi se eventualni dogovor konkretizovao francuska marka morala bi da konsultuje i Nissan i Mitsubishi. Ipak, francuski magazin navodi da je sasvim moguće da Renault na ovaj način želi da izvrši dodatan pritisak na Nissan da bi se dovelo do veće konsolidacije unutar same alijanse.

Pitanje je naravno, šta bi od eventualne kupovine imala sama Francuska kao država? Jer država ima udeo i u PSA i u Renaultu, te treba obratiti pažnju i na signale koji stižu iz vlasti. Francusko ministarstvo finansija odbilo je da komentariše navode medija ali je saopšteno da nije nelogično što postoje natpisi o saradnji u novinama.

Ako dođe do braka PSA-FCA…

Ukoliko se zaista sve kockice poklope i dođe do šire saradnje ova dva proizvođača, odnosno pripajanja FCA francuskoj grupaciji, onda PSA postaje važan igrač na globalnom nivou, pre svega u Evropi i Severnoj Americi.

Renault naravno ne planira da sedi skrštenih ruku ukoliko do pomenute saradnje dođe. Predsednik te marke, Žan-Dominik Senard, izjavio je da i oni razmatraju sve opcije, a da je jedna od njih dodatno približavanje Daimleru.

Daimler je utihnuo tokom skandala sa Karlosom Gonom, ali kako dve kompanije imaju obimnu saradnju, nije ništa čudno da dođe i do spajanja. Uostalom, zna se da je Nissan „tiha želja“ Daimlera već desetak godina.

U svakom slučaju ništa neće biti odlučeno do kraja maja, jer sam ishod pregovora u mnogome će zavisiti i od rezultata nadolazećih evropskih izbora. Ako dođe do spajanja PSA i FCA, doći će do nove ere političko-ekonomskih odnosa između Francuske i Italije. Do kraja maja, i Renault i PSA zvanično su u igri za preuzimanje FCA. Videćemo ko će biti veštiji…

Priredio Đorđe Platiša 

 

 

 

(510)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Bas mi ja zao Fiata.