1. Home
  2. Industrija
  3. Razvojni centri kao najstrože čuvana tajna automobilskih proizvođača
Razvojni centri kao najstrože čuvana tajna automobilskih proizvođača
0

Razvojni centri kao najstrože čuvana tajna automobilskih proizvođača

208
0
Podelite sa prijateljima:

Čitav niz proizvođača poseduje manje-više tajne lokacije na kojima sprovodi ispitivanje i razvoj novih modela. Većina njih zaštićena je kao da su u pitanju vojni objekti. Visoke ograde sa bodljikavom žicom, kamere, fizičko obezbeđenje sa redovnim patrolama, a negde i „zeleni pojas“ samo su neke od mera bezbednosti koje kompanije preduzimaju u cilju zaštite ovih lokacija. 

Tako Hyundai grupa, koju pored istoimenog brenda čine i Kia i Genesis, pored centra za razvoj i testiranje u matičnoj Južnoj Koreji poseduje još jedan nadomak kalifornijske pustinje Mohavi. Hyundai je na 1.700 hektara izgradio ogroman poligon za testiranje, koji se osim ovalne trkačke staze sastoji i od simuliranih saobraćajnica, nizbrdica i uzbrdica… Korejci su se odlučili za stvaranje ovakvog centra u SAD kako bi pravili automobile koji više odgovaraju tamošnjim uslovima, ali i da budu približniji ukusu prosečnog američkog kupca.

Deo Hyundaijevog razvojnog centra u Kaliforniji

Kao što je slučaj i sa ostalim razvojnim centrima u svetu, i Hyundaijev u SAD je udaljen od bilo kakvog naseljenog mesta. Slično je i sa Nissanovim opitnim lokalitetom u SAD, koji se nalazi u Finiksa u Arizoni. Japanska marka ovde vrši testove svojih vozila, ali lokaciju deli i sa ostalim brendovima u okviru alijanse – Renaultom i Mitsubishijem.

Nissanov centar poseduje ovalnu stazu dužine nekih desetak kilometara, ali je pored nje i terenski deo na kojem se testiraju off-road sposobnosti vozila. Japanci čak i iznajmljuju ovaj ispitni centar, a kao korisnici često se javljaju Harley-Davidson i Daimler. Čelnici Daimlera više puta su isticali da je za određena tržišta poput UAE i Saudijske Arabije, neophodno sprovesti dodatne testove kako bi se videlo ponašanje vozila na izuzetnom visokim temperaturama.

Test centar Nissana u Arizoni

Daimler je svoj novi razvojni centar otvorio naravno u Nemačkoj. Lociran je u Imedingenu, gde je nekada Bundesver testirao svoje novo oružje i oruđe. Sada tu ispitivanja vrše Mercedes i Smart, a rukovodstvo Daimlera svojevremeno je tvrdilo da je ovu lokaciju odabralo upravo zbog njene blizine Štutgartu i sedištu kompanije, te će troškovi vezani za transport opitnih vozila biti daleko manji.

Kao i drugi konkurenti i BMW poseduje nekoliko centara za razvoj i ispitivanje novih modela. Nalaze se između ostalog u Kaliforniji, zatim na jugu Francuske u Miramasu, potom nadomak Minhena u Ashajmu, dok je najzanimljiviji verovatno onaj u Arjeplogu na severu Švedske.

BMW koristi poligon u Švedskoj za ispitivanje vozne dinamike automobila u zimskim uslovima vožnje. Poseban akcenat je na proveri i usavršavanju naprednih sistema za asistenciju vozaču. BMW ovde vrši danonoćna ispitivanja, a nije ni retkost sresti kamuflirane automobile na tamošnjim javnim putevima.

BMW M2 CS i X5 M na testu u severnoj Švedskoj

Najveći broj opitno-razvojnih centara poseduje, ko bi drugi do Volkswagen grupacija. Potpuno i logično, jer u svom portfoliju imaju čitav niz brendova, od velikoserijskih marki do proizvođača supersportskih i luksuznih automobila. No, različiti brendovi u okviru grupe fokusirani su mahom na drugačije testne lokacije.

Tako Porsche mahom koristi centar u Vajsahu, ali su njegovi modeli često viđeni i na stazi Nardo u Italiji koja je takođe u svojini VW grupe. Pored ove dve lokacije, nemački gigant poseduje ispitne centre i u Era Lesinu, nadomak Hanovera, potom u Nojštatu i Nojburgu. Sve ove centre upotrebljavaju Seat, Škoda, VW, Bentley, Bugatti, Audi, Lamborghini, Bentley…

Opitni centar u Vajsahu

Opel, koji je sada deo francuske PSA grupacije, od sredine šezdesetih godina koristi razvojni centar u Dudenhofenu. Na ovoj lokaciji nalazi se više od 70 km puteva, od čega jedan deo otpada na brzu ovalnu stazu, ali se ovde pored testova na asfaltu vrše i oni u vazdušnom tunelu.

Nemačka marka navodi da upotrebljava ovaj ispitni centar više od pet decenija, te da su prototip vozila koja su ovde prolazila ispitivanja do sada nakupila više od 200 miliona pređenih kilometara. Kao i ostali razvojni centri i ovaj je pod merama bezbednosti, a tajnost je ono što apsolutno svi proizvođači žele da sačuvaju prilikom testiranja novih automobila.

AutoRepublika 

(208)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments