1. Home
  2. Video
  3. Zabranjena reklama za bicikl jer totalno nipodaštava automobil (VIDEO)
Zabranjena reklama za bicikl jer totalno nipodaštava automobil (VIDEO)
6

Zabranjena reklama za bicikl jer totalno nipodaštava automobil (VIDEO)

547
6
Podelite sa prijateljima:

Regulatorni organi su zabranili emitovanje reklame koja je produkovana po narudžbini proizvođača bicikli, kompanije VanMoof. Tako se promotivni materijal koji traje manje od jednog minuta, neće emitovati na francuskoj televiziji, jer je po mišljenju nadležnog organa, na nepošten način diskreditovao proizvod rada automobilske industrije.

Dimnjaci iz kojih se vijore nebu pod oblake tamna i toksična isparenja, nesnosne gužve na zakrčenim ulicama velegrada, saobraćajni udesi… Svi ti detalji su se mogli očitati kao refleksija sa karoserije automobila. Na kraju, automobil se topi kao sladoled na Suncu, a na „ruševinama“ istog kreće da se oblikuje bicikl. Prateći promotivni slogan se pojavljuje i u slobodnijem prevodu glasi ovako „Vreme je da zajašeš budućnost“.

Poslata poruka je po proceni francuskog Nadzornog organa za pitanja reklamiranja (ARPP) isuviše vulgarna, pa je stoga i zabranjena. Shodno tome, nizozemski proizvođač bicikli VanMoof, neće s ovim video klipom moći da nastupi pred kupcima. Marketinški materijal je osmišljen tako da podstiče strah od klimatskih promena, za koje je glavnooptuženi, i na potpuno nefer način imenovan, automobil. Tako su nelojalnim sredstvima diskreditovani proizvođači iz automobilske industrije.

Sva navedena tumačenja proizilaze iz dokumenta koji je poslat na adresu VanMoofa, a potpisan je od strane pomenutog tela ARPP. Pismo obiluje kritikama na račun reklame koja je ranije prikazana i u Holandiji i Nemačkoj, gde je ocenjena kao „neizbalansirana“. Francusko regulatorno telo se pozvalo na kod etike iz te grane, a koji zabranjuje nelegitimno podsticanje straha i prizivanje patnje.

Predsednik tela ARPP  Stefan Martin je rekao za Franceinfo da se u spotu otišlo zaista predaleko u pojedinim trenucima, podsećajući da industrijski dimnjaci nemaju nikakve dodirne tačke s industrijom razvoja i montaže četvorotočkaša.

Suosnivač kompanije VanMoof, Tis Karlijer je kritikovao odluku regulatornih organa: „Nesvhatljivo je da se ide niz dlaku automobilskim kompanijama. Hoće li se tako rešiti problemi sa zagađenjem okoline kojima nedvojbeno doprinosi i sama automobilska industrija?“

Ovo je prvi bicikl na svetu koji ne sme da se reklamira i to zahvaljujući proizvođačima automobila. Reklama je bila lepo prihvaćena u Nemačkoj, tvrdi Karlijer.

AutoRepublika

(547)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Preteraše ga … Francuzi.

Dikh tu kava

Има један народ једну пословицу, која отприлике гласи : „Од кога је, добро је, за кога је, још је боље“..

Бранило

Бити`ће скоро пропаст света !

Joca

Ništa onda, kad im, ne daj Bože zatreba da stignu brzo do bolnice, nek sednu na bicikl. Pa da vidimo je l će i onda da misle tako

moron

Neki dan gledam na auto putu kroz BG ( smer ka Nišu), posle podne, izmedju „Arene“ i S.C, vozila na auto putu se ne kreću brže od pešaka ( uobičajena slika, za period negde do 15.00 do 18.30). Vozilo službe „Hitne pomoći“ (pod rotacijom i sa sirenama) pokušava da se probije „sredinom“. Šanse nema. Ne može da prodje. Nikako. Teško onome kome hitna medicinska pomoć treba …

YugoFlorida

Ne znam šta više hoće. Bez obzira što se sve više forsiraju električni automobili i generalno ekološka vozila, nekima su automobili krivac za globalno zagrevanje. Ništa termoelektrane, preterana upotreba vojske u nekim delovima sveta (zna se čije). Pa uvek bi pre odabrao električni auto, čak iako ih uopšte ne volim i ne podržavam, nego bicikl kao osnovni prevoz. A onaj što je osmislio ovu reklamu je definitivno neka ne baš zdrava osoba.