1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Fordov 7,3-litarski motor „Godzilla“ sada dostupan i kao zaseban artikal (VIDEO)
Fordov 7,3-litarski motor „Godzilla“ sada dostupan i kao zaseban artikal (VIDEO)

Fordov 7,3-litarski motor „Godzilla“ sada dostupan i kao zaseban artikal (VIDEO)

1.72K
1
Podelite sa prijateljima:

Crate motor Forda

Nekada davno, ukoliko ste se bavili restauracijom nekog klasičnog automobila i želeli da zamenite originalni agregat sa nekim moćnijim ili pouzdanijim, izbor bi bio limitiran. U najboljem slučaju bi bilo potrebno posetiti auto-otpade, pronaći poželjni slupani primerak i iz njega izvaditi motor. Situacija se u Americi promenila početkom devedesetih godina prošlog veka kada su klasični proizvodi iznenada dobili na popularnosti i vrednosti.

To se pokazao kao unosan biznis, pa su proizvođači po prvi put, već iz fabrike ponudili serijske agregate. Oni su dobili nadimak „crate“ iz razloga što su stizali na paleti i u drvenoj kutiji, a tokom godina među najpoznatijim su se pokazali Chevroletov takozvani LS i novi Fordov poznat kao Coyote.


Ford je sada spreman dodati još jedan primerak u ponudi, a reč je o agregatu koji je debitovao tek prošle godine. On nosi nadimak „Godzilla“ i preuzet je direktno iz većeg SuperDuty pikap kamioneta. Dok možda neće biti popularan na klasičnim automobilima, nema sumnje da među „Jenkijima“ vlada popularnost i starijih pikapa i terenaca.

Upravo za njih, novi 7,3-litarski benzinac će se pokazati idealnim. U fabričkom izdanju razvija 430 „konja“ i 644 Nm maksimalnog obrtnog momenta, ali uz sitne modifikacije snaga lagano prelazi cifru od 600 „grla“, što nam je ranije pokazala firma Team Z Motorsports. Iako cifra moža ne zvuči impresivno po pitanju „konjska snaga po litri zapremine“, potrebno je spomenuti da je ipak reč o radničkom vozilu za koga već postoji dugačka lista modifikacija. Za takvo zadovoljstvo je potrebno izdvojiti 8.150 američkih dolara.


U priloženom video klipu možete da vidite kako je trajala ugradnja „Godzille“ u model Ford Mustang iz kasnih osamdesetih godina prošlog veka. Iako je ovaj agregat značajno veći od onog koji se ugrađivao u „omiljeni američki automobil“, u ovom slučaju se našao ispod haube bez većih problema.

AutoRepublika

(1722)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Moja omiljena generacija pikapa … 1978-1979 Ford F-350 Dually kao sa naslovne slike.