1. Home
  2. Vesti
  3. Kia K5 poslala Optimu u penziju
Kia K5 poslala Optimu u penziju
0

Kia K5 poslala Optimu u penziju

401
0
Podelite sa prijateljima:

Još pre nekoliko meseci Kia je debitovala s novom generacijom modela K5 na domaćem tržištu, a istovremeno su počele da kruže priče da će ovaj automobil zameniti Optimu u ostatku sveta. To se posebno odnosi na SAD, gde Kijina limuzina srednje klase nikada nije imala onu popularnost, kojom se Toyota Camry ili Honda Accord mogu pohvaliti. Prošle godine je isporučeno 96.623 primerka ili tri puta manje nego spomenuti rivali, ali će kategorija narednih godina ostati siromačnija za dva predstavnika kada Ford Fusion i Chevrolet Malibu nestanu sa tržišta. Upravo je deficit u prodajnim postignućima glavni razlog zašto je došlo do promene imena, a proizvođač iz Južne Koreje je bacio sve karte na moderan dizajn i opremu koja je nekada bila nezamisliva u „radničkoj klasi“.

K5 će se proizvoditi na modifikovanoj N3 platformi zajedno sa Hyundai Sonatom, a novitet je veći u svakom pogledu. Amerikanci će moći da biraju između dva turbo benzinca. Ponuda startuje sa 1,6-litarskim motorom sa 180 konjskih snaga, uparenim sa osmostepenim automatskim menjačem.

Međutim, najveća vest je ona da će Optima po prvi put pružati i opcioni pogon na sva četiri točka. Na taj način, Kia prati poteze nekih japanskih rivala kao što su Toyota Camry i Nissan Altima i na taj način se nada zadržati kupce od napada popularnih krosovera. Nažalost, pogon na sva četiri točka neće stići pre početka naredne godine, a Kia očekuje da će posle toga činiti oko trećinu ukupne prodaje.

Kia K5 – zadnji kraj

U ponudu će nešto kasnije biti učvršćena i performantna GT verzija sa 2,5-litarskim turbo motorom i 290 konjskih snaga. Proizvođač obećava ubrzanje do 100 km/h za 5,8 sekundi, što je za punu sekundu brže od sadašnje verzije istog kalibra. GT će doneti ne samo moćniji agregat, već i 19-inčne felne, sportsko ogibljenje i veće kočne diskove. Za one kojima je dizajn bitniji od performansi, tu je i GT-Line sa identičnim stilskim izmenama, ali sa slabijim od dva agregata.

Pažnja je posvećena i na detalje enterijera. Zahvaljujući većim dimenzijama prostor na zadnjoj klupi je povećan, a tu je izbor monitora od 8,0 i 10,3 inča. K5 se može opremiti i sa Bose audio sistemom koji inkorporira 12 zvučnika, a u ponudi se nalazi i veliki broj električnih pomagala koje će učiniti vožnju lakšom i bezbednijom.

Sa dizajnerske strane, K5 je zadržao jako malo onoga što je krasilo izgled Optime, doduše sa izuzetkom maske hladnjaka. LED farovi se prostiru velikom površinom po širini haube dok je zadnje osvetlenje postavljeno duž čitave širine automobila i dosta podsećaju na Peugeot 508. Korejci su prethodnih godina napravili velike korake unapred po pitanju stila i nema sumnje da će K5 privlačiti pažnju gde god da se pojavi.

Kia K5 – enterijer

Kia K5 stiže u izložbeno-prodajne salone do kraja godine, a početna cena bi trebalo iznositi oko 24.000 američkih dolara.

AutoRepublika

(401)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments