1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se prvi masovno proizvedeni Chevrolet Camaro
Prodaje se prvi masovno proizvedeni Chevrolet Camaro

Prodaje se prvi masovno proizvedeni Chevrolet Camaro

2.00K
1
Podelite sa prijateljima:

Čuvena aukcijska kuća Barrett-Jackson je najavila da će uskoro organizovati prodaju jednog od najvećih imena iz sveta američkih klasičnih automobila. Reč o modelu Chevrolet Camaro iz 1966. godine, koji je zapravo ukupno 16. primerak legendarnog sportiste, ali prvi koji je pušten u serijsku proizvodnju. Da pojasnimo …


Chevrolet je predstavio Camaro u maju 1966. godine, kao odgovor na narastajuću popularnost Forda Mustanga. Iako će serijska proizvodnja startovati tek u septembru iste godine, tokom leta je ručno sklopljeno prvih 15 primeraka za promotivne svrhe. Većina njih nije zadovoljavala bezbednosne standarde pa su nakon reklamiranja uništeni. To znači da je onaj Camaro sa brojem šasije 16 trenutno najstariji aktivni primerak na svetu i upravo onaj koji će se pojaviti na aukciji.

Automobil je originalno prodat krajem 1966. godine od strane salona Kester Motor u gradu Las Animas (američka savezna država Kolorado), a pokreće ga V8 agregat zapremine 327 kubnih inča (5,4 litre) i 275 konjskih snaga. Ovaj motor je bio opcija od samo 93 dolara (oko 710 zelenih novčanica u današnjoj vrednosti), a snaga se prenosi na zadnje točkove preko dvostepenog automatskog menjača. Za njega je kupac morao da doplati dodatnih 195 dolara (1.500 danapnjih).

 

Nepoznato je gde je automobil proveo narednih 40 godina i koliko vlasnika je promenio, ali je restauriran 2006. godine i od tada se nalazio u klimatizovanoj garaži. Pošto je svako grupno okupljanje još uvek zabranjeno, Barrett-Jackson će prodati automobil preko internet nadmetanja, a zatim je na novom vlasniku da ga pokupi ili organizuje transport iz grada Midland iz američke savezne države Teksas.


Vrednost naravno zavisi od podatka koliko je kupac spreman da ga plati, ali restaurirani Camaro iz sličnog perioda obično vredi oko 30.000 američkih dolara. Međutim, kako je ovde reč o tehnički najstarijem primerku na planeti, nema sumnje da će vrednost biti daleko veća.

AutoRepublika

(1996)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan

Koja je cena