1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Moderno električno izdanje klasičnog mališe
AR pijaca klasika: Moderno električno izdanje klasičnog mališe

AR pijaca klasika: Moderno električno izdanje klasičnog mališe

62
2
Podelite sa prijateljima:

Većini nas ime Peel P50 sigurno ništa ne bi značilo i niko i ne bi ni obratio pažnju na njega da ne čuva rekord kao najmanji serijski automobil ikada proizveden. Originalno ga je proizvodila firma Peel Engineering Company sa britanskog krunskog poseda Ostrvo Men (Isle of Man) u periodu od 1962. do 1965. godine. Peel je inače napravio imperiju sa izgradnjom čamaca, a onda se odlučio oprobati i sa automobilima.

P50 je bio dugačak tek 1.370 mm i težak svega 59 kilograma, a pokretao ga je DKW-ov agregat radne zapremine 49 kubika sa 4,2 konjske snage. To je bilo dovoljno za maksimalnu brzinu od 60 km/h, a zanimljivo je da trostepeni manuelni menjač nije imao „rikverc“ već bi se od vlasnika očekivalo da izađe iz automobila, podigne zadnji deo i okrene vozilo prema željenoj distanci.

P50 nije bio veliki komercijalni uspeh pošto je fabriku napustilo tek 50 primeraka tokom četiri godine proizvodnje po početnoj ceni od 199 britanskih funti (oko 4.430 funti u današnjoj vrednosti novca), ali je u međuvremenu postao vredan klasik. Danas je poznata sudbina 27 jedinica, od čega je jedan prodat za čak 176 hiljada dolara pre osam godina.

Dva biznismena su oživela firmu 2011. godine i krenula da prodaju moderni P50 u dve verzije. Prvo je predstavljena ona sa benzinskim motorom, a zatim i model na struju. Za našu priču je bitniji ovaj drugi i trenutno ga možete kupiti na britanskom tržištu po ceni od 13.679 funti (oko 15.850 evra).

Ponuda je limitirana na oko petnaestak vozila na godišnjem nivou, a električnu verziju pokreće motor sa tri konjske snage, a može da razvije maksimalnu brzinu od 45 km/h. Nije nam poznato koliko može da pređe sa jednim punjenjem baterije, ali ćemo spomenuti da poseduje četiri baterije od po dvanaest volti. Dizajnerskih promena u poređenju sa originalom gotovo i da nema, pa je tako jako teško prepoznati razliku.

Primerak iz današnjeg oglasa je iz 2017. godine i trenutno se nalazi u gradu Heldsberg unutar američke savezne države Kalifornije. Kako je završio „preko bare“ je nepoznanica pošto je previše mlad da bi se smatrao klasikom, a Jenkiji imaju veoma stroge zakone na račun uvoza vozila mlađih od 25 godina.

P50 je na papiru relativno moderan, pa tako pruža školjku razvijenu od plastike ojačanom ugljeničnim vlaknima, a može se pohvaliti i sa disk kočnicama. Takođe poseduje i sve ono šta bi ga učinilo legalnim za uličnu upotrebu kao što su svetla napred i pozadi, retrovizori, brisač i slično. Ali pošto ima samo tri točka, praktično se vodi kao motocikl pa samim tim i ne mora da zadovolji zakone na račun bezbednosti, ali šanse su velike da će ga neki Amerikanac koristiti samo za izložbe.

Aukcija je donela 27 ponuda, a najviša je iznosila 16.750 dolara.

Zoran Tomasović

(62)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Goran

Zaludan pop i jarice krsti tako i zaludni milioneri pare trose

igi

Ne krsti on zato što je zaludan već što trenira 🙂