1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osveženi Volkswagen Tiguan sada i zvanično
Osveženi Volkswagen Tiguan sada i zvanično
4

Osveženi Volkswagen Tiguan sada i zvanično

2.23K
4
Podelite sa prijateljima:

Nema više potrebe za špijunskim fotografijama, tizerima i ostalim jeftinim trikovima marketinških agencija. Pred nama je restilizovana verzija Volkswagen Tiguana. Doduše, za sada je predstavljen samo krosover u izdanju namenjenom kupcu koji živi na Starom kontinentu, ali je gami pridodata i modifikacija dopunjivog hibrida označenog sa Tiguan eHybrid, dok je premijera upriličena i za “vrelu” varijantu nazvanu Tiguan R.

Volkswagen Tiguan zadnji kraj i bok

Ažurirani SUV sada nosi prednje svetlosne grupacije oblikovane u duhu viđenog na Golfu osme generacije. One već od uvodne varijante implementiraju LED tehnologiju, dok se uz doplatu dobijaju i laserski farovi, koje proizvođač iz Volfsburga naziva IQ.Light. Takva rasveta se koristi s 24 diode u bloku, a one su sposobne da prilagode oblik svetlosnog snopa zavisno od situacije u saobraćaju.

Pored toga, treba naglasiti da su i branici preoblikovani, dok je i maska hladnjaka sada veća. Krasi je novi amblem marke VW. Zatim, modifikovane su i zadnje signalne grupe, izvedene takođe u LED tehnologiji. Naziv modela je izmešten u središnju zonu poklopca prtljažnika. Što se tiče varijante koja naglašava sportsku notu, a označena je sa R-Line, ona krosoveru dodaje neke detalje na karoseriji koji asociraju na „razuzdanu“ prirodu, inače pitomog SUV-a.

Volkswagen Tiguan centralni greben

Glavna zvezda kabinskog prostora je verovatno kontrolna jedinica uređaja za klimatizaciju koja funkcioniše po principu „punog“ dodira, kao i multifunkcionalni obruč upravljača s mnoštvom dugmadi na njemu. Polako, ovakva ideja volana se širi „duž cele“ evropske game marke Volkswagen.

Nova generacija multimedijalnog sistema MIB3 koristi ekrane osetljive na dodir. Dijagonala istog može biti 6,5 ili pak 9,2 inča. Sistem podržava eSIM opciju, i upariv je bežičnim putem s Apple CarPlay i Android Auto interfejsom, kao i sa glasovnom kontrolom. Iako se to za sada odnosi samo na medijalne funkcije kod Tiguana, kod novog Golfa se neke komande mogu izmenjati i putem vokalnih instrukcija.

VW Tiguan – pogled u kabinu

Nove stavke na listi opcione opreme uključuju audio sistem marke Harman Kardon koji poseduje izlaznu snagu od 480 vati, a tu je i kvazi auto-pilot komercijalnog naziva Travel Assist. Omogućava samostalno funkcionisanje vozila na brzinama koje ne prevazilaze 210 km/h. U osnovi, i ovde se radi o adaptivnom tempomatu koji je dovoljno inteligentan da raspoznaje saobraćajne znakove, održava krosover u saobraćajnoj traci, zaustavlja i nakon toga, iz mirovanja ubrzava automobil do zadate brzine kretanja.

Paleta turbodizel motora namenjenih evropskom kupcu je blago revidirana. Dodata je dvolitarska TDI varijanta od samo 122 konjske snage. U ponudi je ostala i verzija sa 150 konjskih snaga, dok je nekadašnjih 190 „grla“ dodatno ojačano na celih 200. Ranije smo pisali da se više ne proizvodi biturbo dizel, koji je u prošlosti nudio 240 konjskih snaga.

 

Kao formalan razlog je navedeno poštovanje ekoloških normi, i argument zaista ima smisla jer bi ostanak tog motora značio i značajno više “prosečene flotne emisije” za vozila iz game Volkswagen koncerna. Benzinski agregati ostaju isti, to jest, u ponudi je turbobenzinski četvorocilindraš 1.5 TSI (sa 130 ili 150 „konja“), kao i jedinica 2.0 TSI (190 ili 230 „grla“).

Sve pobrojane alternacije koriste ručni šestostepeni menjač, ili pak DSG menjačku kutiju sa sedam „brzina“ i dvostrukom spojnicom.

Dopunjivi hibrid, odnosno Volkswagen Tiguan eHybrid pod haubom krije turbo motor 1.4 TSI koji radi u tandemu s automatskim menjačem DSG ali i u dosluhu sa električnim motorom. Ukupna snaga kombinovanog pogonskog sklopa iznosi 245 „konja“. Krosover je u stanju da bešumno jezdi celih 50 kilometara, pre nego što baterije „presahnu“, i to po kriterijumima merenja definisanim u WLTP ciklusu. Makimalna brzina, ali u čisto električnom režimu vožnje, ograničena je na krstarećih i (uglavnom) legalnih 130 km/h.

Volkswagen Tiguan R

“Vreli” Volkswagen Tiguan R je pogonjen turbo potpomognutim dvolitarskim benzincem koji fabrika označava sa TSI EA288. On isporučuje 320 konjskih snaga uz 420 njutn metara obrtnog momenta. Uparen je sa više puta pominjanom sedmostepenom DSG menjačkom kutijom, dok je deo redovne opreme i elektronski sistem koji proizvođač naziva R-Performance Torque Vectoring.

Funkcija mu je da simulira postojanje aktivnog zadnjeg diferencijala, distribuirajući snagu ka određenom zadnjem točku, zavisno od brzine kretanja, bočnog ubrzanja, intenziteta pritiska vozača na papučicu gasa, kao i od ostalih važnih faktora. Ipak, ostale posebne karakteristike i performanse R verzije, nisu obelodanjene od strane PR ekipe iz Volfsburga.

Volkswagen Tiguan R enterijer

VW Tiguan R se može razlikovati od „civilnih“ primeraka mini porodice krosovera srednje veličine, po različitim branicima koji su domaćini malo izrazitije dimenzionisanim usisnicima vazduha, većim spojlerom koji krasi peta vrata, četvorostrukim završetkom izduvne cevi i felnama čiji prečnik doseže velikih 21 inč.

Naravno, top varijanta će posedovati i fino podešeno ogibljenje i moćnije kočnice, kao i odgovarajući, naglašeno sportski dekor unutar putničke kabine. Očekuju se veće papučice za gas i kočnice, kao i „baš klempave uši“ koje igraju ulogu ručica za izmenu stepena prenosa na volanu. Povrh svega, za dodatno odvojeni keš, može se obradovati vozač, a i verovatno najčuveniji Slovenac. Pričamo o izduvnom sistemu i liku po imenu – Akrapovič.

Volkswagen Tiguan R zadnji kraj i bok

Prodaja ažuriranog Tiguana će započeti na našem kontinentu pre početka jeseni, iako ćemo na R verzije morati da popričekamo do kraja godine. Naposletku, i produžena verzija nazvana Tiguan Allspace će proći tretman zatezanja bora, dok će se i kupeoliki brat Tiguana pojaviti u gami, takođe nešto docnije.

AutoRepublika

(2225)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Otkud sad Tiguan kad je mene nedavno neko ovde na sajtu ubedjivao kako se Tiguan vise ne proizvodi za Evropu? 😉

Izmenjeno 3 godine pre od strane Yankee
moron

2,0 D sa 122 ks i 1,5 TSI sa 130 ks ?
U ovom vozilu?

Branko

Potreba za smanjenjem emisija CO2 i ekologija. Uostalom, ako može Peugeot sa 3008, zašto ne? Kod nas je ionako najprodavaniji 3008 sa 130 KS (benzin i dizel).

Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
moron

Potpuno si u pravu.