1. Home
  2. Zelene strane
  3. Kalifornija uskoro zabranjuje tradicionalne kamione s unutrašnjim sagorevanjem goriva
Kalifornija uskoro zabranjuje tradicionalne kamione s unutrašnjim sagorevanjem goriva
13

Kalifornija uskoro zabranjuje tradicionalne kamione s unutrašnjim sagorevanjem goriva

462
13
Podelite sa prijateljima:

Američka savezna država Kalifornija već duži niz godina ima veliki problem sa zagađenim vazduhom i prirodnim okruženjem, generalno. Štaviše, stopa smoga je viša na ovoj teritoriji nego u svih preostalih 49 saveznih država Amerike, i to zbirno posmatrano, pa su čelnici ove američke regionalne jedinice, odlučili da nešto urade povodom toga.

Još od kasnih sedamdesetih godina prošlog veka, Kalifornija je zahtevala uvođenje strožijih normi za izduvne gasove, a počev od 2024. godine će u određenoj meri odzvoniti i kamionima težim od 3,8 tona, koji se navode kao ključni razlog velike stope zagađenja.

Kalifornijski sindikat za čistoću vazduha (CARB) je najavio da će ova američka država imati 300.000 komercijalnih vozila s nultnom emisijom do 2035. godine, a sve će početi na dosta manjem nivou. Za početak, u naredne četiri godine takvih vozila će biti manje od 10%, a CARB se nada povisiti ovu cifru na polovinu zadatog cilja, i to do kraja decenije.

Do 2045. godine, SUS agregati će u potpunosti nestati iz komercijalnih vozila. CARB planira krenuti od velikih firmi, koje su u stanju da priušte skuplje proizvode, pa vremenom da stigne i do manjih privatnika. Očekuje se da će šansu iskoristiti kompanije kao što su Rivian, Nikola, Tesla, Volvo i General Motors, ali pošto je trenutni broj električnih vozila jako mali, tako je proizvođačima data šansa da se prilagode, odnsono izvrše korenite promene na duži period.

Kalifornija je tako postala prva savezna država s novim zakonom, a kako se „šuška“, proklamovanu politiku će pratiti i vlasti Vašingtona i Oregona.

AutoRepublika

(462)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Uvezite Evropske kamione i rijesili ste probleme.

Yankee

Da, jer nemacki dizeli ne zagadjuju ni malo, zar ne?
p.s. pogledaj ovog lepotana Peterbilt 359 sa slike hehehe. Izabrao sam tu sliku bas zbog tebe. 🙂

kola

yenki amerika je cist shit. kaska 20 godina za evropom a mozgom jedno 40. ajd da vidim kako misle da izbace motor iz kamiona. prvo da bace one kamionete zderace goriva. upravo je pojenta zabraniti kamionecice do 3,8 to su trovaci gradova u usa. ja bi reko da ce da se vrate na zapregu i sinska kola. mentalci su ti kalifonijanci

Yankee

Ko je uopste rekao da ce zabraniti i izbaciti kamione?

comment image

comment image

comment image

Izmenjeno 3 godine pre od strane Yankee
kola

nisam rekao ja dace izbacit kamione nego motore iz kamiona to jes ponovio naslov. sta misle ako uopste rarmisljaju. ako tesli auto treba 120kw punionica ovom ce trebati 1mw a to bogti snabdjeva ceo omanji grad strujom. ako rarmislis da jedan takav gradic ima 5 kamiona sta onda. a uz to taj vrndelj od baterija kamiona treba preći jedno 300 km pa onda da se puni 3 dana na ove punjace sto prave po ulicama. dali ovi klifornijnci naslednici indijanaca se pitaju mozda odakle struja ko i gde ceje praviti ili ce bit konjske i volovske zaprege

Yankee

Tesla said the Semi would have a maximum distance of 800 kilometers. The battery will charge in 30 minutes with enough electricity to last 640 kilometers, and the truck will cost about $180,000.

kola

to neka naucna fantastika il zajebancja. onaj tesla a ovaj nikola

Renault Terminator

Zagadjuju naravno,ali mnogo manje nego ova rbina na slici sto si okacio.

Yankee

Ne znam jesi li ovo video ranije, postavio sam ovaj link … Neki Bugar ili sta je vec, voznja kamiona kroz Skandinaviju, ima bas odlicne video … Samo me mnogo cudi da je kamionima dozvoljena voznja po mnogim uskim putevima …

https://www.youtube.com/user/deazet555

Renault Terminator

Vidio sam…
Pa nema do svih mijesta i firmi sirokih puteva,pogotovo ne po Skandinaviji ili npr Italiji.
Ja ovde znam otici sa kamionom i prikolicom u centar Beca,firma u samom centru i tu imam istovar,znaci sve je u milimetar,da osjedis.

Yankee

Razumljivo za grad, ali recimo ovako nesto … U Americi bi te poslali da ides auto-putem iako je verovatno dalje, ali ne mozes kamionom na ovakav put … Zamisli da sa druge strane naidje auto ili drugi kamion …

comment image

Izmenjeno 3 godine pre od strane Yankee
Renault Terminator

Nekada nema drugog puta do firme sem takvoga.Vozio sam ja i po takvom putu,sta ces kada nema drugog puta do firme do takvoga.Ti npr vozis 200km autoputom i kada sidjes sa autoputa imas jos 20km takvog puta da bi dosao do firme.To je u Evropi tako.Naravno,nije svaka firma sad takva da nema prilaz,ogromna vecina ima,ali ima i onih firmi do kojih je prilaz zajeban i moras dobro snimiti taj dio rute da procjenis mozes li se tuda provuci ili ne.

Spale

Postoji nesto sto se zove logistika puta, a sto ce biti neophodno vec koliko sutra, lakse brze bolje sve proracunato gde koji gabarit moze da se provuce