1. Home
  2. Zelene strane
  3. Volkswagen u Evropi zaštitio naziv e-Samba
Volkswagen u Evropi zaštitio naziv e-Samba
1

Volkswagen u Evropi zaštitio naziv e-Samba

148
1
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je kompanija koja je u svojoj dugoj istoriji predstavila veliki broj kultnih proizvoda. Međutim, zbog visokih brojeva koji ilustruju proizvodnju, retki koji od njih je danas vredan, s izuzetkom nekih preživelih predratnih modela. Situacija se pomalo promenila prethodnih godina, pa je takozvani Type 2 (takođe poznat kao Microbus i Bulli) iznenada dobio na vrednosti. Jedan primerak iz 1965. godine, u verziji s 21 prozorom, je prodat 2017. godine za čak 302.500 američkih dolara, što je rekord za neki Volkswagen.

Volkswagen I.D. Buzz (2017.)

Nemački gigant sada želi da unovči slavu, a kako prenosi sajt „VW ID Talk“, novi električni kombi kompanije će nositi oznaku e-Samba. U neka zlatna vremena prve generacije Typea 2, Samba oznaka je bila rezervisana samo za najskuplji nivo opreme, gde je svojevrsni specijalitet predstavljao veliki broj prozora.

Najveća retkost, i ujedno danas najpoželjniji varijetet, je onaj sa 23 prozora, od čega se veliki broj manjih prostirao u krovu, ali je postojala i Samba sa 21 prozorom. Pored manjih prozora u krovu, legendarni kombi se mogao pohvaliti i prednjom šoferšajbom koja se otvarala. Identična opcija je postojala i sa bočnim prozorima, a „šlag no torti“ je bio veliki šiber koji se prostirao duž celog vozila.

Volkswagen I.D. Buzz (2017.) – zadnji kraj i bok

Volkswagen je još 2017. godine debitovao s konceptnim modelom pod I.D. Buzz oznakom, a kasnije je stigla i komercijalna verzija.

Pretpostavlja se da će e-Samba biti zasnovan upravo na njima i da će kupac moći da bira između putničkog i radničkog, to jest teretnog kombija. Informacije o mehanici nisu poznate, ali možemo s pravom očekivati da će razvijati više od 54 konjske snage s koliko se originalna Samba mogla pohvaliti.

Dok smatramo da klasika treba da ostane klasika, ipak je realno očekivati da će novitet biti dostojan naslednik legendarnog pretka.

AutoRepulika

(148)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Verujem da bi vise prodali ovog originala da ga ponovo krenu proizvoditi nego ovog modernog elektricnog modela.