1. Home
  2. Life
  3. Genesis i Lynk & Co. pazite da ne prođete kao ovih pet marki koje su krenule u osvajanje Evrope!
Genesis i Lynk & Co. pazite da ne prođete kao ovih pet marki koje su krenule u osvajanje Evrope!
1

Genesis i Lynk & Co. pazite da ne prođete kao ovih pet marki koje su krenule u osvajanje Evrope!

400
1
Podelite sa prijateljima:

Dva brenda, čak sa aspiracijama ka statusu luksuznih, spremaju se na evropski pohod. Mi im svakako želimo svu sreću ovog sveta, ali rukovodstva azijskih marki Genesis i Lynk & Co., sigurno imaju u vidu da postizanje uspeha na Starom kontinentu nije tako jednostavna misija, o čemu može posvedočiti i sudbina nekih kompanija koje su, u sudaru s ukusom evropskog kupca, „podvile rep i napustile bojište“.

Dakle, jasno je da je evropsko tržište posebno probirljivo i smatra se jednim od dva najzahtevnija na svetu. Iako poznajemo još neke slučajeve, poput kineskih kompanija Great Wall i Chery, predstavljamo vam ovih pet, verujemo zvučnijih imena.

Daihatsu

Japanski proizvođač specijalizovan za razvoj malih automobila je oduvek imao poteškoće s nastupom u Evropi. Mnogi modeli koje je posedovao, posebno Mini-Cabrio Copen, retro mališan Trevis ili pak „kockasta“ Materia imali su kultni status, ali su jednostavno bili premali za ukus prosečnog Evropljanina.

Udarna snaga marke je podrazumevala originalan, čudan dizajn i veoma ekonomično posedovanje, posebno u gusto naseljenim gradovima. Ipak, ispostavilo se da ulice evropskih metropola i nisu baš tako uske kao što su njihove „japanske sestre“.

Daihatsu Copen

Ono što je možda još i važnije jeste to da pristupačni modeli marke Daihatsu nisu bili u stanju da se nose s konkurencijom koju je izrodila zapadna automobilska industrija. Dugo je razlog tome bio precenjeni, ili hajde bar da to nežnije kažemo, nepovoljan kurs japanskog jena, što je sve zajedno naposletku dovelo do povlačenja marke sa Starog kontinenta. Tužan događaj se zbio na samom kraju 2013. godine. Treba reći da je usledio pad prodajnog potencijala Daihatsua i na teritorijama Afrike, Južne Amerike, Okeanije i Srednjeg istoka.

U današnje doba, velika Toyota kontroliše Daihatsu koji je ostao aktivan uglavnom na matičnom tržištu, ali i u Indoneziji i Maleziji, gde dobro „idu“ maleni i jeftini gradski četvorotočkaši.

Infiniti

Kao da upliv na evropsko tržište nije dovoljno kompleksan sam po sebi, Nissan je poslao svoju premijum marku Infiniti u osvajanje srca novih kupaca baš kod nas. Verovatno je atraktivnost nasupa u luksuznom segmentu doprinela tome da se Japanci osmele i izazovu Audi, BMW, Mercedes i Porsche, kako u smislu prodajnih postignuća, tako i u pogledu imidža. Još jedan razlog je možda doprineo odluci Nissana da tokom 2008. godine pošalje Infiniti na zapad. Radi se naravno o prestižu.

Pre nego se priča završila povlačenjem s našeg kontinenta, mora se reći da su modeli japanske premijum marke, inače dugo već uspešne u Sjedinjenim Američkim Državama, impresionirali publiku svojim živopisnim dizajnom i zanimljivim tehnološkim rešenjima, malom ali s ukusom organizovanom prodajnom mrežom koja se oslanjala i na popularnost vozača Formule 1, Sebastijana Fetela.

Fetel uz Infiniti

Kada je Infiniti lansirao sopstvene tehnološke replike Mercedesove A klase i krosovera GLA, što se odigralo tokom 2015. godine, činilo se da je brend u Evropi, da bi dugo tu i ostao. Međutim, očigledno je u pitanju bila pogrešna procena rukovodstva evropske filijale, a što je potvrđeno početkom ove godine, kada je obustavljena prodaja u Evropi.

Specijalisti za pitanja prodaje u okviru Infinitija se sada fokusiraju na kupce u Americi, ali i na one u Kini. Na tim tržištima je, čini se, veća šansa za uspostavljanje premijum marke, nego što je to u Evropi, posebno u njenom zapadnom delu.

Brilliance

Istorija ofanzive kineskih proiizvođača automobila na evropsko tržište traje već neko vreme. Međutim, ti pokušaji nisu bili uspešni do ovog trenutka, a razlozi su verovatno identični onima koji su sprečili rukvodstvo kompanije Brilliance da se raduje povodom prodajnih rezultata na Starom kontinentu.

Naime, kineska marka koja je osnovana 1992. godine, je sa velikom dozom samopouzdanja 2007. godine dospela, (kud baš) u Nemačku. Za debitantski model je izabran sedan nazvan BS6. Prvenac marke u Evropi je izložen testu sudara u organizaciji nemačkog ADAC-a, a eksperiment je završio, sačuvaj ti Bože, loše po Kineze. Azijska limuzina je zaradila jednu od mogućih pet zvezdica.

Na ovaj način je samo potvrđeno uvreženo mišljenje da kineski inženjering nije u stanju da parira evropskom. U takvim okolnostima, nije pomogla ni niska cena, pa ni sasvim solidan dizajn vozila ove marke.

Brilliance BS6

Kinezi nisu odmah istakli belu zastavu. Naprotiv, trudili su se, unapredili bezbednosne aspekte ponude, proširili gamu proizvoda, izgradili maloprodajnu mrežu. Ali, ta 2007. godina je ujedno i bila godina kraja za kompaniju Brilliance Motors Germany. U međuvremenu, brend je nanovo pokušao, ali se evropska epizoda konačno neslavno završila u 2010. godini.

Od tada do danas, niti jedna kineska marka nije uspela da uspostavi svoje trajno prisustvo u Evropi, uz značajan tržišni udeo u prodaji novih automobila.

Chevrolet

Imajući u vidu čak i perfektan imidž tipičnog američkog „muscle car“ Chevroleta Camaro, ili pak modela Corvette, marka iz sastava General Motorsa nije uspela na tržištu Evrope. Verovatno je glavni razlog tome što Chevrolet na Starom kontinentu nije bio ništa drugo nego tužan ostatak korejske marke Daewoo, i poneki stari zalutali model nemačkog Opela. Udarni argument Chevroleta je u Evropi bila pristupačna cena.

Teško da je iko u zapadnoj Evropi mogao da razume taj stilski miks ikona Ami, korejskih jeftinih malih četvorotočkaša i prerađenih Opela. Činjenijca je da je marki nedostajala autentična paleta, ali je istina da je na evropski uspeh uticaja imala i situacija u matičnoj kompaniji u Detroitu, a u doba kada se i odigravala epizoda na Starom kontinentu, to jest u intervalu od 2004. do 2016. godine, Odluka o povlačenju s našeg tržišta je doneta 2013.

Chevrolet Aveo

Ipak, vredno pomena je da su na pojedinim tržištima u okruženju, i danas dostupni Camaro i Corvette, o kojima napisasmo neku reč u samom uvodu segmenta o slavnoj američkoj marki. Raduje i najava od pre par dana da će se aktuelan, to jest novi model Corvette osme generacije prodavati i „kod nas“. Cena mu je u Americi nestvarna i graniči se sa dobro opremljenim Audijem A4.

Lada

Ah. Nedovoljno dobra – u dve reči. Povrh toga, nije bila ni dovoljno pristupačna. To su razlozi zbog kojih se Lada nije mogla „očešati“ o uspeh Dacije koja je postigla vanserijski rezultat u segmentu pristupačnih automobila. Dok su Rumuni glatko i odlučno odbacili stil prevaziđenih članova nekadašnje game, uz usvajanje starije tehnologije Renaulta, Avtovaz je očuvao stil Lade iz doba hladnog rata i držao ga…. Sve do samog kraja!

To i nije bio problem kod robusnog, mačo terenca Niva, on je čak i posedovao neki šarm kao takav, ali to nije dobro prošlo na savremenijim modelima, poput Kaline na primer, koja je izgledala prevaziđeno i kao nova. Bila je ona jeftina, ali nedovoljno, čak ni toliko da bi privkla staru klijentelu iz bivšeg sovjetskog bloka.

Lada 4×4

U međuvremenu, i Lada je krenula u modernizaciju, ali avaj. Prekasno. Avtovaz se povukao s prodajnih mapa zapadne Evrope, krajem prošle godine, a jedan od razloga, verovatno i ključnih, se odnosi na nemogućnost harmonizacije sa najsavremenijom ekološkom regulativom. Dostizanje novih Euro 6 standarda ostaje nedosanjani san za vozila iz palete Lade. Ipak, u Nemačkoj posluje jedan uvoznik u gradu Buksenhudu koji i dalje doprema primerke marke koja koristi amblem s brodom na Volgi, i prerađuje ih na svoju ruku.

Za kraj da dodamo da je na naslovnoj fotografiji prikazan sedan Lynk & Co. 03. O ovom, ali i drugim modelima kineske premijum marke, kao i korejskog luksuznog Genesisa, možete pročitati više članaka na našim stranicama. Dovoljno je samo da se malo zaigrate opcijom pretraga.

AutoRepublika

(400)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Lada Vesta se ne može nazvati ni zastarelom, a ni ružnom. Čak je odnos uloženo – dobijeno bio povoljniji nego kod konkurentskog Logana. Uz malo više marketinga i većim izborom motora, taj auto bi se sigurno probio. No, Renault je očigledno odlučio da gura Daciu kao low cost brend u Evropi, a Ladu kao isti, samo na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza.